Teknologia ihmisen ja koiran välisessä kommunikaatiossa: mahdollisuudet ja haasteet - Helin, Elina (2013)
Helin, Elina Teknologia ihmisen ja koiran välisessä kommunikaatiossa: mahdollisuudet ja haasteet Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 26 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Kuparinen, Liisa Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan teknologiaa ihmisen ja koiran välisessä kommunikaatiossa. Tarkoituksena oli erityisesti selvittää aiheeseen liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja sen lähteinä käytettiin lähinnä tieteellisiä artikkeleita ja konferenssijulkaisuja. Tutkielman tuloksena havaittiin, että ihmisen ja koiran teknologiavälitteistä viestintää ei ole vielä käsitteenä määritelty, mutta sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihminen ja koira viestivät keskenään teknologian avustuksella. Esimerkiksi etäpaikannus, videopuhelut ja koiran toimintojen tarkkailu voivat olla teknologiavälitteistä viestintää. Tutkielmassa todettiin, että teknologian avulla voi osin tukea koiran käyttämiä kommunikointitapoja. Koiran tärkeitä aisteja ovat haju- ja tuntoaisti, joiden käyttöä nykyinen teknologia ei erityisen hyvin tue. Kuitenkin koira pystyy kuulemaan ja tulkitsemaan kaiuttimien kautta kuulemiaan ääniä. Tutkielmassa havaittiin myös, että aiheeseen liittyy myös jotain haasteita, jotka liittyvät muun muassa koiran eettiseen kohteluun sekä laitteiden käytettävyyteen.