Pariterapia Q-set (PTQS) suomeksi : voidaanko tunnistaa jokin yhdeksästä terapiakoulukunnasta luokan erittäin tunnusomainen osioiden perusteella? - Pesonen, Veijo (2013)
ABSTRAKTI Tämän tutkimuksen tarkoitus oli tutkia voidaanko (PTQS:n) pariterapia Q-set avulla löytää jokin tietty terapiasuuntaus silloin kun tarkastellaan luokkaan 9 (erittäin tunnusomainen tai keskeinen) kuuluvia osioita. Toinen tavoite oli tutkia voidaanko löytää terapiatilanteesta jokin tietty ominaisuus, terapeutin toiminta tapaamisen yleinen ilmapiiri tai parisuhde, osioista, jotka olivat luokassa 9. Arviointi menetelmä kehitettiin1950-60 luvuilla psykiatrisen yksilöterapian arviointimenetelmäksi. Menetelmä sisältää 100 osiota, jotka asetetaan yhdeksään luokkaan riippuen siitä miten tunnusomaista kyseinen osio on terapian kulun kannalta katsottuna. Arviointimenetelmä käännettiin suomeksi ja sovellettiin pariterapia käyttöön. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin luokassa 9 olleita osioita suhteessa psykodynaamiseen, kognitiivis- – behavioristiseen, tunnekeskeiseen, ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan, strukturaaliseen, strategiseen, milanolaiseen systeemiseen, narratiiviseen ja avoimen dialogin suuntauksiin. Tutkittavat olivat DINADEP – hankkeesta valittua 6 pariterapiaistuntoon osallistuvia pareja. Tutkimusmenetelmänä käytettiin fenomenologista, reflektioon ja tulkintaan perustuvaa menetelmää. Tutkimus ei osoittanut minkään tietyn, yhden terapiasuuntauksen olleen tunnusomaista näissä arvioinneissa. Suuntaa-antavia terapiakoulukuntia kuitenkin nousi esiin: narratiivinen, avoimen dialogin, ratkaisukeskeinen, tunnekeskeinen, milanolainen systeeminen terapiakoulukunnat. Toisen tavoitteen tulokseksi nousi keskittyminen parisuhteeseen luokan 9 osioista. Tutkimuksen otos oli kohtalaisen pieni, joten sitä ei voi laajasti yleistää tämän tutkimuksen ulkopuolelle. PTQS tarvitsee jatkotutkimuksia, koska siitä ei ole tehty aiemmin suomenkielestä käännöstä eikä Q-set’a ole tiettävästi käytetty aiemmin pariterapian tutkimiseen. Avainsanat: Pariterapia Q-set(PTQS), psykodynaamisen, kognitiivis-behavioristinen, tunnekeskeinen, ratkaisukeskeinen, milanolainen systeeminen, strukturaalinen, strateginen, narratiivinen ja avoimen dialogin terapia.