Tää on aika virikkeellinen juttu : asumisyhteisö ikääntyvien asukkaiden voimaantumisen vahvistajana - Tauriala-Rasi, Tarja-Riitta (2013)
TIIVISTELMÄ Ikääntyvien henkilöiden asumisyhteisöt ovat harvinaisia Suomessa, joten niistä ei ole kerätty asumiskokemuksia tai tehty tutkimuksia. Aktiiviset Seniorit ry:n senioritalo Loppukiri on esimerkki toimivasta asumisen mallista ja Aging-in-Place – ajattelusta, jossa yhteisöasuminen toteutuu sekä tilasuunnittelun että yhdessä tekemisen näkökulmista. Tutut naapurit helpottavat arkea, rikastuttavat sosiaalisia suhteita ja lisäävät turvallisuuden tunnetta. Asumisyhteisö tarjoaa asukkailleen virkistys- ja harrastustoimintaa sekä mahdollisuuden vaikuttaa omaan asumiseen ja asumiskulttuuriin. Yhteisössä ihmiset saavat toimia luovasti omana itsenään. Yhteisön jäsenet tukevat toisiaan arkielämän erilaisissa hetkissä ja haasteissa, luovat positiivista energiaa mahdollistaen elämänilon tunteet. Yhteisöllisessä asumisessa korostuu vahvasti toimijuus. Jokaisella yhteisön jäsenellä on omat tehtävät ja roolit antaen kokemuksen aktiivisesta omaan ja toisten elämään osallistuvasta toimijasta. Toimijuus ja osallisuus ovat merkittäviä hyvinvoinnin elementtejä ja sosiaalisella yhteenkuuluvuuden tunteella on terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Tässä gerontologian pro gradu – tutkielmassa kuvataan Loppukirissä asuvien henkilökohtaisia kokemuksia yhteisöasumisesta sekä heidän voimaantumistaan. Tutkimuksen aineiston muodostavat kolmen pienryhmän, kahdeksan henkilön avoimet haastattelut. Aineisto analysoitiin käyttämällä aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimustulosten mukaan voimaantumista vahvisti mielekäs tekeminen, turvallinen yhteisö, kannustava ja hyväksyvä ilmapiiri, tulevaisuuteen vaikuttaminen sekä oman yksityisyyden säilyminen. Harrastusten runsaus sekä osallistumisen helppous madalsivat osallistumiskynnystä. Tapaamisten spontaanius, tiedon ja avun saamisen vaivattomuus lisäsivät viihtyvyyttä sekä turvallisuuden tunnetta. Yhteenkuuluvuutta lisäsi osallistuminen yhteisön kehittämiseen, koska siihen liittyvät päätökset koskettavat asukkaiden omaa elämääkin. Yhdessäolon lisäksi koettiin tärkeäksi omiin oloihin vetäytyminen ja tapaamiset sukulaisten kanssa yhteisön ulkopuolella.