Tietoarkkitehtuurin kehittäminen : case Jyväskylän kaupunki - Kelahaara, Lauri (2013)
Tämä pro gradu -tutkielma keskittyy tietoarkkitehtuuriin ja sen kehittämiseen. Tutkielma koostuu kahdesta osiosta: kirjallisuuskatsauksesta sekä tapaustutkimuksesta. Kirjallisuuskatsauksessa esitellään kokonais- ja tietoarkkitehtuuria ja perustellaan tietoarkkitehtuurin merkityksiä ja hyötyjä. Tämän jälkeen käydään läpi yleisiä kokonaisarkkitehtuurin viitekehyksiä ja niiden sisältämiä suosituksia, jonka jälkeen esitellään eri viitekehyksien suosittelemia tietoarkkitehtuurikuvauksia. Tietoarkkitehtuurin kehittämisen luvussa esitetään lähestymistapoja, joiden avulla voidaan organisaation tietoja luokitella ja tunnistaa. Näiden lisäksi tarkastellaan organisaation ydintietoja ja sen rakenteita, sekä kuvataan kirjallisuudessa ehdotettuja ydintiedon kehittämisen prosesseja ja vaiheita. Sen jälkeen esitellään TOGAF:in sisältämän ADM-prosessin tietoarkkitehtuurin kehittämisvaiheet, jonka jälkeen käydään läpi tietoarkkitehtuurin kuvauskieliä ja mallintamiseen liittyviä asioita.