Savon sonni ja vikaville : minän representointi talous- ja hoitoalan verkkokeskustelupalstojen nimimerkeissä - Korkea-aho, Johanna (2013)
Tutkimuksen kohteena ovat talous- ja hoitoalan verkkokeskustelupalstojen nimimerkit. Internetissä käytettäviä nimimerkkejä voi pitää nykyaikaisina epävirallisina lisäniminä, joita ihmiset keksivät itse itselleen ja käyttävät joko väliaikaisesti tai hyvin pitkään, jolloin nimimerkit voivat liittyä keskeisesti identiteetin muodostamiseen. Nimimerkkien valintaan ei ole olemassa yleistä säännöstöä, vaan ihmiset voivat valita ja käyttää niitä vapaasti. Internetissä keskustellessa yksilöt eivät ole fyysisesti läsnä, joten käsitys heistä muodostuu sen perusteella, millaista tekstiä tai muuta sisältöä he verkkoon laittavat. Tämän vuoksi on tarpeen tutkia, millaisia nimimerkit ovat ja millaisia minärepresentaatioita nimimerkeissä luodaan. Tutkimuksessa tarkastellaan nimimerkkien kielellistä alkuperää, sisältöä, tyyliä ja sitä, millaisia viitteitä identiteettiin nimimerkeissä on. Tutkimuksen kohteena on kieli, joka nähdään sosiaalisen konstruktionismin hengessä keskeiseksi ihmisen elämää määrittäväksi ilmiöksi. Nimimerkkejä tarkastellaan kielenkäyttäjäyhteisön näkökulmasta ja nimistöntutkimuksellisin menetelmin. Teoriassa tukeudutaan myös sosiaalipsykologiseen teoriaan identiteetin muodostamisesta. Aineiston 300 nimimerkkiä on kerätty syksyllä 2009 Kauppalehden ja Taloussanomien verkkosivujen keskustelupalstalta sekä hoitajat.net-keskustelupalstalta. Nimimerkkien olemus vaihtelee hyvin paljon, mutta yleistä on käyttää erityisesti substantiiveja nimielementteinä, ja näyttääkin siltä, että nimimerkit koetaan nimiksi. Eri nimikategorioihin kuuluvien nimien käyttö nimimerkin pohjana on nimittäin hyvin yleistä (kai45, Carlos, O'Boy, PikkunenMyy). Täysi anonymiteetti ei vaikuta niin yleiseltä, kuin aiempi keskustelu on olettanut. Identiteetti välittyy nimimerkeistä monella tavalla. Keskeisimpiä tapoja ovat ammatin tuominen esille (Veli valkoinen, Ökonomi) sekä erilaisten fiktiivisten hahmojen tai kuuluisuuksien nimien lainaaminen, mihin voi olla useita syitä, joiden selvittäminen edellyttäisi jatkotutkimusta. Keskustelupalsta eli konteksti vaikuttaa huomattavasti nimimerkin valintaan, kuten on aiemmissakin tutkimuksissa tullut ilmi.