Oppimateriaalia musiikin perusteiden opettamiseen sähkökitaralla - Kauppinen, Ari (2013)
Tutkielmani tarkastelee mahdollisuuksia yhdistää musiikin perusteiden opetusta kitaransoiton opetukseen. Musiikin perusteiden opetus koetaan usein todellisesta soivasta musiikista irralliseksi ja pakonomaiseksi aineeksi, vaikka sen todellinen tehtävä on tukea musiikkiharrastusta ja opettaa hahmottamaan musiikin lainalaisuuksia. Pyrin tutkimukseni kautta havainnollistamaan teoriatiedon yhdistämistä käytäntöön ja parantamaan musiikin perusteiden opiskelun motivaatiota. Laadin aiempien tutkimusten ja käytössä olevien kitaransoiton ja musiikin perusteiden oppikirjojen pohjalta oppimateriaalin, jossa yhdistelen molempien aineiden oppisisältöjä. Oppimateriaali pitää sisällään 20 lukua, jotka on tarkoitus käydä läpi kurssimuotoisesti. Kurssi sisältää kitaransoiton ja musiikin perusteiden alkeet. Testasin lisäksi laatimaani oppimateriaalia. Tutkimuskohteena toimi kuusi kitaraoppilastani, joiden kanssa oppimateriaali käytiin läpi. Tutkimuksen perusteella kartoitin oppimateriaalin toimivuutta käytännön opetustyössä. Tutkimustulokset kertoivat oppimateriaalin täyttävän tehtävänsä hyvin. Oppimateriaali toimii opetusta jäsentäen ja musiikin perusteiden oppisisältöjä havainnollistaen samalla, kun opitaan kitaransoiton perustaitoja. Oppilailta haastattelun kautta saatujen vastausten mukaan suurin osa oppilaista piti oppimateriaalia havainnollisena ja hyödyllisenä musiikkiharratuksensa kannalta. Myös oppimateriaalin esimerkkikappaleita pidettiin mielenkiintoisina ja motivoivina. Tutkimuksen myötä ilmaantui tarve kehittää oppimateriaalia varsinkin esimerkkikappaleiden osalta entistä monipuolisempaan suuntaan. Esiin nousi myös tarve tutkia oppimateriaalin käyttöä erilaisten ryhmien opetuksessa, sekä mahdollisuutta itsenäiseen opiskeluun oppimateriaalia käyttäen. Myös idea erilaisten verkkosovellusten kehitttämisestä voisi olla mahdollinen.