Arviointi- ja kuntoutusyksiköiden asiakkaiden kokemuksia kotiutumistilanteesta - Rosenström, Mia (2013)
Sairaalahoidosta voi olla ikääntyneelle henkilölle monenlaisia seurauksia. Näitä ovat esimerkiksi sosiaalisen tuen ja kognition heikkeneminen. Akuutin sairauden vuoksi sairaalahoidossa olleet vanhuspotilaat hyötyvät aktiivisesta kuntoutuksesta. Aktiivisen kuntoutuksen ansioista toimintakyky palautuu nopeammin ja laitoshoitoon siirtymisen riski vähenee. Panostamalla ikääntyneiden kotiutumistilanteisiin, vähennetään sekä käyntejä sairaalapäivystyksessä että akuuttisairaanhoidon tarvetta ja ehkäistään paluuta sairaalahoitoon. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää arviointi- ja kuntoutusyksiköstä kotiutuneiden asiakkaiden kokemuksia heidän kotiutumisestaan hoitojaksolta. Tutkimusaineistona tässä tutkimuksessa on käytetty neljän kotiutuneen asiakkaan haastatteluja. Haastateltavat olivat iältään 84-95 –vuotiaita ja heidän kotiutumisestaan oli kulunut yhdestä viikosta kuuteen viikkoa. Haastateltavat olivat valikoituneet kolmesta vanhustenkeskuksesta. Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastatteluja. Haastateltavien kokemuksellisuuden esille tuomiseksi aineiston analysoinnissa käytettiin fenomenologis-hermeneuttista lähestymistapaa, jonka tarkoituksena oli tulkita haastateltavien kokemuksia kotiutumisestaan. Perttulan laajentaman Giorgin aineiston analysointi-menetelmän avulla pyrittiin löytämään haastateltavien antamia merkityksiä kokemukselleen kuntoutusjaksolta kotiutumisesta. Tutkimusaineistoa jäsentäviksi keskeisiksi sisältöalueiksi muodostui kuusi osa-aluetta: osastolla vietetty aika, kotiutumistilanne, kotona selviytyminen, aiempi toimintakyky, pelko toimintakyvyn menetyksestä ja muilta saatu apu. Analyysin tulokseksi, yleiseksi kotiutumisen kokemusta kuvaavaksi merkitysverkostoksi muodostui: kuntoutusjakson merkitys, kotiutumistilanteen kokeminen, aiemman ja nykyisen toimintakyvyn kokeminen sekä muilta saadun tuen merkitys. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että arviointi- ja kuntoutusyksiköiden asiakkaiden kokemukset omasta kotiutumistilanteestaan vaihtelivat. Osa kotiutuneista koki kotiutumisen onnistuneen hyvin ja osa olisi toivonut enemmän hoitohenkilökunnan ja läheisten tukea kotiutumiseen. Asiakkaiden saama ja toivottu apu eivät aina kohdanneet ja heillä oli ristiriitaisia kokemuksia selviytymisestään kotona. Ikääntyneiden toivomuksia ja kokemuksia pitäisi kuunnella enemmän kotiutustilanteen sujuvuuden ja hoidon laadun takaamiseksi.