Kristityn kansakunnan reunamilla : julkinen keskustelu kastamattomien asemasta ja väestökirjanpidosta 1890 - 1900 - Pikkarainen, Riikka (2013)
1800-luvun jälkipuoliskolla jotkut evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvat vanhemmat päättivät katsomuksellisista tai poliittisista syistä jättää lapsensa kastamatta. Kirkko ei pitänyt näitä kastamattomia jäseninään ja vuodesta 1890 alkaen kieltäytyi yleisesti merkitsemästä heitä kirkonkirjoihin. Koska kirkonkirjat toimivat myös virallisina väestöluetteloina, kastamattomat jäivät kokonaan väestökirjanpidon ulkopuolelle. Tästä aiheutui heille monia ongelmia: he eivät esimerkiksi voineet päästä julkisiin kouluihin, toimia valtion virassa tai solmia laillista avioliittoa.