Hukattuja voimavaroja etsimässä : seurojen tekemän viestinnän merkitys voimisteluseurojen vapaaehtoistoiminnassa - Yli-Patola, Sanna (2013)
Urheiluseurojen toiminnassa vapaaehtoinen seuratyö on merkittävässä asemassa. Vapaaehtoistyön taustalla olevat seuratoimijoiden henkilökohtaiset ja välillä toisistaan eroavat motiivit haastavat seurojen vapaaehtoisuutta tukevan toiminnan. Seurojen tekemällä viestinnällä voidaan vaikuttaa niin seurojen toimintaan kuin myös seuratoimijoiden sitoutumiseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa kvalitatiivisin keinoin millaisia käsityksiä voimisteluseuroissa on vapaaehtoistoiminnasta ja viestinnästä, ja täten löytää seurojen vapaaehtoistoimintaa ja viestintää kehittäviä näkökulmia. Tutkimus pyrki vastaamaan kysymyksiin: Millainen käsitys voimisteluseurojen johdolla on vapaaehtoisesta seuratoiminnasta ja viestinnästä? Millainen käsitys voimisteluseurojen jäsenillä on vapaaehtoisesta seuratoiminnasta ja viestinnästä? Miten seurajohdon ja jäsenten käsitykset vapaaehtoisesta seuratoiminnasta ja viestinnästä eroavat toisistaan? Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluilla, joihin valittiin harkinnanvaraisella otannalla kolme erikokoista voimisteluseuraa. Jokaisesta seurasta haastateltiin puheenjohtajaa ja kahta jäsentä, joiden 37–60 minuuttia kestävät haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin valikoidusti analyysia varten. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta voimisteluseurojen puheenjohtajien ja jäsenten käsityksien eroavan toisistaan. Tutkimuksen mukaan voimisteluseuroissa esiintyi lähinnä taktisen tason viestintää. Seuroissa tulisi olla enemmän dialogia ja strategista viestintää, jolloin vapaaehtoistoimintaa voitaisiin paremmin tukea ja vahvistaa. Tutkimuksen perusteella niin seuratoimintaa kuin myös seuroissa esiintyvää viestintää tulisi kehittää. Jatkotutkimuksissa olisi hyvä keskittyä erityisesti vapaaehtoistoimintaa ja dialogia lisääviin viestinnän tutkimuksiin.