MMSE-testin yhteys ikääntyneiden ihmisten välineellisiin päivittäistoimintoihin - Jyrkkä, Päivi (2013)
Joka vuosi Suomessa diagnosoidaan yli 13 000 uutta muistisairasta. Voidaan puhua sekä kansanterveydellisestä että taloudellisesta haasteesta yhteiskunnalle. Muistisairauksia ei toistaiseksi osata parantaa lääkkeiden avulla, mutta varhaisella diagnosoinnilla, hoidolla ja kuntoutuksella voidaan ehkäistä toimintakyvyn heikkenemistä ja lisätä mahdollisuuksia asua pidempään omassa kodissaan. Siksi tiedon kartuttaminen muistisairauden varhaisessa tunnistamisessa on yksi tärkeimmistä tekijöistä muistihäiriöisten ihmisten auttamiseksi. Tämän pro gradu –tutkielman tarkoituksena oli selvittää ikääntyneiden ihmisten selviytymistä välineellisistä päivittäistoiminnoista eli IADL (instrumental activities of daily living) -toiminnoista ja tarkastella, missä IADL-toiminnossa koettu avun tarve mahdollisesti auttaisi tunnistamaan alkavaa muistihäiriötä.