Analyse critique du manuel Parfait 1 - Henttinen, Heidi (2013)
Tutkimukseni kohteena on aikuisille suunnattu ranskan kielen oppikirja Parfait! 1. YLE Teemalla keväällä 2010 esitetyssä kielikilpailuohjelmassa, Talo Ranskassa, kilpailijat käyttivät kyseistä oppikirjaa oppimisensa apuna. Ohjelman myötä oppikirjan suosio on levinnyt myös kuluttajien tietoisuuteen, ja sitä pidetäänkin monesti hyvänä ja käytännönläheisenä oppikirjana. Tutkimuksessani halusin tarkastella kriittisesti oppikirjan sisältöä ja sitä, kuinka hyvin kyseinen oppikirja soveltuu aikuisopiskeluun. Aineistoni koostuu Parfait! 1 -alkeisoppikirjasta, opettajan oppaasta sekä opettajan ja oppilaan CD:stä. Tutkimukseni perustuu kyseisen aineiston kokonaisvaltaiseen analyysiin. Työni analyysiosio jakautuu kahteen päälukuun, joista ensimmäisessä tarkastelen oppikirjaa, opettajan opasta ja CD:tä. Toisessa pääluvussa tutkin oppikirjassa esiintyviä puhekielen ilmaisuja, sillä oppikirjan tekijät ovat keskittyneet erityisesti puhekieleen ja kommunikatiivisuuteen. Tutkimuksessani kiinnitin erityisesti huomiota siihen miten asioita selitettiin ja ilmaistiin opiskelijoille sekä millaisia puutteita ja virheitä oppikirja sisälsi. Työni teoreettinen viitekehys liittyy aikuisten kielenopiskeluun sekä puhekielen ilmiöiden opettamiseen.