Liikuntatoimi aluehallinnossa : ELY-keskusten liikuntatoimen viranhaltijoiden näkemyksiä aluehallintouudistuksen vaikutuksista - Mustonen, Anja (2013)
Tässä pro gradu -tutkielmassani selvitän ELY-keskusten liikuntatoimen viranhaltijoiden näkemyksiä aluehallintouudistuksen vaikutuksista alueellisen liikuntatoimen tilaan. Aluehallinnon uudistus käynnistettiin hallitusohjelmalla vuonna 2007. Uudistus toteutui ja uudet viranomaiset aloittivat toimintansa 1.1.2010. Uudistuksessa lakkautettiin vanha lääninhallitusjärjestelmä ja liikuntatoimet siirrettiin ELY-keskusten alaisuuteen. Sivistyshallinto pirstoutui, kun osa sen tehtävistä sijoitettiin aluehallintovirastoihin ja osa maakunnan liitoille. Pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen ohjelma 19.4.2007 on pohja, josta uudistuksen peruslinjaukset ovat löydettävissä. Hallituksen esityksessä 59/2009 täsmennetään uudistuksen tavoitteet. Tarkasteluni keskiössä on uudistukselle asetettujen tavoitteiden toteutuminen alueellisten liikuntatoimien käytännöissä.