Vertaistuki muistisairaan henkilön omaishoitajan kokemana - Karjula, Heli (2013)
Muistisairaan henkilön omaishoitajana toimiminen on usein yksinäistä sekä raskasta. Omaishoitaja tarvitsee tukea omaishoitotyössä jaksaakseen. Yksi omaishoitajien jaksamiseen vaikuttava tekijä on sosiaalinen tuki, johon vertaistuki sisältyy. Vertaistuella tarkoitetaan samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien henkilöiden keskinäistä tukea. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kuvata muistisairaan henkilön omaishoitajan kokemuksia vertaisilta saadusta tuesta sekä omaishoitajan vertaistukeen kohdistamia toiveita. Tutkimuksen aineistona olivat kahdeksan (N=8) omaishoitajan haastattelut. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluilla ja analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Tulosten mukaan omaishoitajien oli mahdollista saada toisiltaan neuvoja sekä kokemukseen perustuvaa tietoa, minkä kautta omaishoitajat saivat uusia näkökulmia hoivatyöhön. Vertaistuki lievensi omaishoitajien yksinäisyyden kokemuksia ja vertaisten kanssa koettu samanhenkisyys sekä samankaltainen elämäntilanne lisäsi yhteenkuuluvuutta. Vertaistuki muodostui omaishoitajien kuvaamana emotionaalisesta tuesta, tiedollisesta tuesta sekä yhteenkuuluvuudesta ja vastavuoroisuudesta. Omaishoitajien vertaistukeen liittyvät toiveet koskivat mahdollisuutta irtautua arjesta sekä tuen ja rohkaisun tarvetta. Hengähdystauon mahdollistuminen koettiin tärkeänä tekijänä hoivatyössä jaksamisen kannalta. Omaishoitajien sosiaalisissa suhteissa oli tapahtunut muutoksia omaishoitajuuden myötä ja useat kaipasivat sosiaalista kanssakäymistä vertaisten kanssa. Huoli ja epätietoisuus tulevasta aiheutti omaishoitajille toiveita saada tukea ja rohkaisua tehtävässä toimimiseen. Omaishoitajat kokevat vertaistuen voimavarana, mikä auttaa heitä jaksamaan omaishoitajan tehtävässä. Omaishoitajat tekevät merkittävää työtä sekä hoidettavan kannalta että yhteiskunnallisesti tarkasteltuna. Vertaistuen mahdollistuminen sekä omaishoitajien yksilöllisten tarpeiden huomioiminen on haaste yhteiskunnalle