Julkaisunsuunnittelu ketterässä kehittämisessä - Peltola, Sami (2013)
Ketterässä kehittämisessä ohjelmistoja kehitetään lyhyissä iteraatioissa. Tällä pyritään siihen, että muuttuvat vaatimukset pystytään joustavasti huomioimaan. Käyttäjille ohjelmistot jaetaan yhden tai useamman iteraation tuloksista koostuvana julkaisuna. Asiakkaiden tarpeiden ja toimittajan resurssien käytön yhteensovittamiseksi ohjelmistokehityksessä tarvitaan huolellista julkaisunsuunnittelua. Kirjallisuudessa on ehdotettu monenlaisia julkaisunsuunnittelun prosesseja, menetelmiä ja tekniikoita. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaista tukea löytyy kirjallisuudesta ketterään julkaisusuunnitteluun. Tätä varten tutkielmassa tarkastellaan ketterästä tuotehallinnasta tehtyjä viitekehyksiä ja julkaisunsuunnitteluun ehdotettuja prosesseja, menetelmiä ja tekniikoita sekä arvioidaan niiden soveltuvuutta ketterän ohjelmistokehityksen yhteyteen. Tutkimuksessa kuvataan ja arvioidaan kahdeksaa julkaisunsuunnittelun prosessia ja menetelmää. Ne opastavat tekemään julkaisunsuunnittelua järjestelmällisesti, arviointiin perustuen tai hybridi-suunnitteluna. Yleisimmät aktiviteetit ovat vaatimusten priorisointi, julkaisun määrittely, laajuuden muutostenhallinta sekä koon ja työmäärän arviointi. Ehdotuksista kolme sopii Scrumin mukaiseen kehittämiseen ja neljä vaihtelevin rajoituksin. Kuudessa järjestelmällistä suunnittelua sisältävässä ehdotuksessa yleisimmät vaatimusten valintatekijät ovat arvotekijät, työmäärärajoitteet ja vaatimusten riippuvuudet. Tutkimuksessa tarkastellaan lisäksi kahta ketterää tuotehallintaa jäsentävää mallia. Ohjelmistokehitys on kiinteä osa malleja, ja vaatimustenhallinta on jakautunut mallien jokaiselle tasolle. Mallit osoittavat julkaisunsuunnittelun ja tiimi- ja projektimuotoisen kehittämisen välille kaksi yhteyttä, jotka ovat tasojen välinen ohjaus- ja palautesuhde sekä vaatimusten välinen yhteys. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan viittä priorisointitekniikkaa ja kahta koon arviointitekniikkaa. Priorisointitekniikat ovat pääosin helppokäyttöisiä ja niistä kolme arvioitiin sopivan hyvin ketterään kehittämiseen.