Konsultatiivisen erityisopettajan työ sairaalaopetuksen psykiatrisissa yksiköissä - Düssel, Natalia (2013)
Tämä tutkimus on kartoittava laadullinen tutkimus, jonka tavoitteena on kuvailla kon-sultatiivisen erityisopettajan työnkuvaa Suomen kuudessa eri kunnassa sijaitsevien sai-raalakoulujen psykiatrisissa yksiköissä. Tutkimuksessa tarkastellaan, millainen on sai-raalaopetuksen psykiatrisen yksikön konsultatiivisen erityisopettajan työnkuva ja peda-goginen asiantuntijarooli. Lisäksi selvitetään, millaista tukea oppilaalle ja oppilaan omalle koululle voidaan tarjota konsultaation keinoin, millaista on sairaalakoulujen toiminta resurssi- ja osaamiskeskuksina sekä millaisia ovat konsultatiivisen työn ja osaamiskeskustoiminnan tulevaisuuden kehittymistarpeet ja –mahdollisuudet. Tutki-musaineisto kerättiin haastattelemalla kahdeksaa konsultatiivista työtä tekevää sairaala-opetuksen erityisopettajaa. Haastattelujen pohjana toimi ennalta laadittu teemahaastatte-lurunko. Kerätty aineisto litteroitiin sanatarkasti ja analysoitiin aineistolähtöistä sisäl-lönanalyysiä käyttäen. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että sairaalakoulujen erityisopettajien konsulta-tiivinen työnkuva on vasta käynnistymässä oleva työskentelymuoto. Kunnissa on herätty konsultatiivisen työn tarpeellisuuteen sekä koulujen inkluusioajattelun että psykiatrian avohoidon lisääntymisen myötä. Konsultatiivisten opettajien työnkuvaan kuuluvat esimerkiksi koulukäynnit psyykkisesti oireilevien oppilaiden kouluille, työnohjaukselli-nen opettajien tukeminen sekä asiantuntijuuden tuominen moniammatillisiin työryhmiin oman opetustyön rinnalla. Konsultatiivisella työllä sekä osaamiskeskustoiminnalla on useita kehittämiskohteita, vaikka työmuoto onkin jo vakiinnuttanut paikkansa kuntien erityisopetustoimessa.