Nuorisojärjestöjen sisäinen demokratia, demokratiakasvatus ja osallistuminen - Hölttä, Elina (2013)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää nuorisojärjestöjen näkemyksiä nuorten osallistumisesta nuorisojärjestötoimintaan. Tutkimukseni tarkastelee myös järjestöjen kokemuksia demokratiakasvatuksesta ja omasta roolistaan tässä tehtävässä. Lisäksi tutkimukseni selvittää nuorisojärjestöjen sisäistä demokratiaa. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen ja menetelmänä on käytetty teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Aineistona on järjestöjen omat, alkusyksystä 2012 kerätyt, vastaukset, joissa järjestöjen keskustoimistot pohtivat oman järjestönsä suhdetta kolmeen edellä mainittuun teemaan. Tutkimuksessani on huomioitava, että aineistona ovat järjestöjen keskustoimistojen näkemykset toiminnasta. Laadullinen tutkimus on antaa mahdollisuuden tulkita erilaisia mielipiteitä eri näkökulmista käsin. Tutkimustuloksissa näkyy järjestöjen halu helpottaa jäsenistön ja nuorten osallistumista järjestötoimintaa avoimen tiedotuksen kautta. Järjestöt painottavat, että vaikutusmahdollisuuksia on, mutta ne ovat osaksi byrokraattisia. Kärkiajatuksena hahmotin osallistumisen, demokratiakasvatuksen ja sisäisen demokratian kietoutumista yhteen. Lisäksi vaikuttaminen kytkeytyy nykyään osallisuuden ja aktiivisen kansalaisuuden käsitteiden taakse, eikä puhtaasti poliittiseksi vaikuttamiseksi. Politiikka koetaan negatiivisena asiana etenkin nuorison keskuudessa, ja politiikan sijaan puhutaan aktiivisesta kansalaisuudesta (aktiivisen kansalaisuuden ollessa käsitteenä laaja). Mielipideilmaston vaihtumisen ja muuttamisen taustalla voidaan ajatella olevan demokratiakasvatuksen, jonka avulla ennakkoluuloja voidaan karistaa. Sisäinen demokratia linkittyy tutkimuksessani oligarkiaan. Onko harvainvalta järjestöjen todellisuus? Toimintakykyinen järjestö vaatii teoreettisesti harvainvaltaa ja aineistoni ei pystynyt esittämään näkemyksiä todellisesta vallankäytöstä.