Tietohallinto strategisena menestystekijänä kunnissa - Yli-Tainio, Antti (2013)
Yli-Tainio, Antti Tietohallinto strategisena menestystekijänä kunnissa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 25 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja(t): Seppänen, Ville Informaatioteknologia on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa ja sen käyttöön sisältyy voimakkaita odotuksia kyvystä tehostaa olemassa olevaa toimintaa ja luoda uusia toimintamahdollisuuksia. Asia on erittäin ajankohtainen kunnissa, jotka ovat tätä kirjoitettaessa voimakkaiden säästöpaineiden alla. Kunnan tietohallinto on informaatioteknologiaa hyödyntävä toimija, joka vastaa kuntaorganisaation ICT-ratkaisuiden suunnittelusta ja toteuttamisesta. Teknologian tehokas ja tarkoituksenmukainen käyttö edellyttää pitkäjänteistä suunnittelua ja tarpeiden ennakointia, mikä korostaa strategisen suunnittelun merkitystä. Strategialla tarkoitetaan pitkäjänteistä, tulevaisuuteen suuntaavaa suunnitelmallista toimintaa. Tässä tutkielmassa perehdytään kunnallisen tietohallinnon strategisen johtamisen malleihin ja työkaluihin, kuten kypsyysmalleihin, sekä kokonaisarkkitehtuuriajatteluun. Tutkielma käy myös läpi kunnallista tietohallintotoimintaa ohjaavaa lainsäädäntöä. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena alkukeväästä 2013.