"Mä oon tän perheen prinsessa, iskä on kuningas ja äiti on kokki" : isän ja äidin roolit Terve.fi-verkkosivustolla - Ahokas, Sanna (2013)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisina isän ja äidin roolit sekä perheenjäsenten väliset suhteet represen-toituvat tutkituissa teksteissä. Tutkielmassa tarkasteltiin myös sitä, millaisia vanhemmuusdiskursseja teksteihin ra-kentuu. Tutkielman aineistona oli kolme uutista ja yksi artikkeli Terve.fi-verkkosivustolta. Aineistossa ovat edustet-tuina vanhempien omat äänet: artikkeli on isän itsensä kirjoittama ja yhdessä uutisessa on sitaatteja äitien kirjoitta-mista blogeista. Aineistossa ovat läsnä myös median ja instituution äänet: lähteinä on käytetty ulkomaista verkkosi-vustoa ja Väestöliiton tiedotetta. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä ovat kriittinen diskurssianalyysi ja systeemis-funktionaalinen kieliteoria. Systeemis-funktionaalisen kieliteorian osalta tutkielma keskittyy ideationaalisiin merkityksiin, joita erittelen transi-tiivisuussyteemin analyysin avulla. Lisäksi tutkin, millaisin nimityksin isään, äitiin ja lapseen viitataan sekä mil-laista sanastoa teksteissä käytetään. Kriittinen diskurssianalyysi on tutkielman tulkinnallinen kehys: käsitteiden dis-kursiiviset käytänteet ja sosiokulttuuriset käytänteet avulla pyrin selittämään, millaisessa kontekstissa aineistosta löytämäni representaatiot ovat syntyneet. Kaikki aineiston tekstit ovat heterogeenisiä tekstejä, eli niissä ei ole yhtenäistä isä- tai äitikuvaa eikä yhtenäistä ku-vaa perheenjäsenten suhteista. Molemmat vanhemmat osallistuvat kasvatukseen ja kotitöihin. Äiti on kuitenkin en-sisijainen kasvattaja, hoivaaja ja kotitöiden tekijä. Isä on ensisijainen perheenelättäjä. Yllättäen äiti on ensisijainen kurinpitäjä ja isä ensisijainen tunnevanhempi. Kuva isän ja äidin suhteesta on toisaalta lämmin ja tasavertainen, toisaalta ongelmakeskeinen. Eräässä tekstissä isän kuvataan olevan äidin tossun alla. Myös kuva isän ja lapsen suh-teesta on heterogeeninen. Eräässä tekstissä lapsi on epäkonventionaalisesti perheen aktiivisin tekijä. Samassa teks-tissä rakentuu kuitenkin myös konventionaalinen vanhemman ja lapsen suhde. Isän ja lapsen välisestä suhteesta syntyy kaiken kaikkiaan lämmin, läheinen ja tasavertainen vaikutelma. Äidin ja lapsen suhde puolestaan on ongel-mallinen. Äiti representoituu uupuneeksi ja lapsi rasittavaksi. Äidin ja lapsen välille rakentuu myös perinteinen lapsi–vanhempi-suhde: lapsi on äidin tekojen kohde. Aineistoon rakentuvia diskursseja ovat äidinhoivan diskurssi, tasavertaisen vanhemmuuden diskurssi ja tasavertaista vanhemmuutta ihannoiva diskurssi. Isyyteen liitetään lisäksi tunnevanhemmuuden diskurssi ja äitiyteen ongelmallisten perhesuhteiden ja uhrautuvan vanhemmuuden diskurssit.