¡Democracia real ya! : 15M-demokratialiikkeen demokratiakäsitys - Malmberg, Lari (2013)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää minkälainen on 15M-demokratialiikkeen demokratiakäsitys. 15M-demokratialiike on Espanjassa toukokuussa 2011 syntynyt kansanliike, joka vaatii Espanjan demokratiatilanteen parantamista. Tarkastelen liikkeen Madridin osaston demokratiaa koskevia julkilausumia sen ensimmäisen toimintavuoden ajalta, toukokuulta 2011 toukokuulle 2012. Liike ja sen työryhmät ottavat julkilausumissa kantaa Espanjan yhteiskunnallisiin ongelmiin. Tutkin liikkeen kannanottoja vertaamalla niitä yleisesti tunnetuimpiin demokratiateorioihin. Tutkimusmetodini on sisällönanalyysi. Tutkimukseni lopputulos on, että 15M-demokratialiikkeen demokratiakäsitys on yhdistelmä tunnettujen demokratiakäsitysten osia. Luonnehdin liikkeen demokratiakäsitystä populistisen demokratiaperinteen mukaiseksi. 15M-demokratialiike kannattaa laajaa tasa-arvoa, eikä usko edustuksellisen demokratian toimintaperiaatteisiin. Se vaatii suoraa ja paikallista demokratiaa, jossa päätökset tehdään deliberaation avulla, konsensushakuisesti. Demokratiateorioista lähimpänä 15M-demokratialiikkeen demokratiakäsitystä ovat radikaalit demokratiateoriat.