"Elämä on" : nuorten aikuisten elämää heidän kuvaamanaan - Niemelä, Nina (2013)
Tutkimukseni kuvaa syrjäytyneenä pidetyn nuoren aikuisen kokemusta elämästään ja identiteetistään. Nuorilla aikuisilla tarkoitan noin 20–30-vuotiaita aikuistuvia. Kokemusta elämästä lähestyn sosiaalisen pääoman ja arvojen kautta. Sisällytän tähän myös tulevaisuusodotukset ja odotukset yhteiskunnalta. Identiteettiä lähestyn syrjäytymisen kokemuksen ja vastapuheen kautta, joka toimii osaltaan tutkimukseni teoreettisena viitekehyksenä. Tutkimuksen tavoitteena on antaa ääni syrjäytyneenä pidetylle nuorelle aikuiselle. Aineistonkeruun menetelmänä käytin haastatteluja, joissa pyrin mahdollisimman vapaaseen keskusteluun. Haastattelin kuutta nuorta aikuista. Haastateltavat, yhtä itse tutkimukseen hakeutunutta lukuun ottamatta, sain kahdelta eri yhteistyötaholta. Analyysin toteutin sisällönanalyysina. Näkökulmani tässä tutkimuksessa on konstruktionistinen. Sen mukaan esimerkiksi syrjäytyneenä pidetyn nuoren aikuisen elämä on muotoutunut ongelmaksi sosiaalisissa vuorovaikutusprosesseissa. Ennakko-olettamukseni on se, että syrjäytyneenä pidetty nuori aikuinen itse ei näe elämäänsä ongelmana, vaan ongelma-ajattelu nousee ulkopuolelta. Tämän tutkimuksen mukaan syrjäytyneenä pidetty nuori aikuinen itse ei koe olevansa syrjäytynyt ja hän tuottaa myös vastapuhetta leimatulle identiteetilleen. Työttömyydellä, jopa itse valittuna elämäntapana, on suuri merkitys sekä syrjäyttävänä että identiteettiä määrittävänä tekijänä. Nuori aikuinen kuvailee elämäänsä yhtäältä tyhjänä ja tarkoituksettomana, sosiaalista pääomaa hänellä on varsin vähän. Toisaalta hän korostaa perinteisten arvojen rinnalla onnellisuutta ja vapautta valita suhteensa työhön. Hän haastaa perinteistä moraalia asettaessaan vapauden tärkeämmäksi kuin kokoaikaisen työn. Moraalin haastaminen johtaa paheksuntaan ja syrjäytyneen leiman saamiseen. Nuoren aikuisen odotukset elämältä liittyvät tavallisen arjen ja elämän todentumiseen. Merkittävää sosiaalityön kannalta on nuoren aikuisen kokemus siitä, että viranomaistahot eivät ole kiinnostuneita heistä eivätkä aidosti kuuntele heitä.