Ideoiden jalostaminen työryhmän vuorovaikutuksessa - Akkanen, Inka (2013)
Tässä Pro gradu -työssä tutkittiin luovien ideoiden tuottamista ryhmän vuorovaikutuksessa. Tavoitteena oli kuvata, millaisia ovat puheenvuorot ehdotusten jalostamisprosessissa ja millaisiin vaiheisiin prosessin voi jakaa. Luovuutta käsiteltiin vaiheittaisena ilmiönä ja funktionaalisesta näkökulmasta, jolloin ryhmällä on vuorovaikutuksen tuotoksiin liittyvä tavoite. Luova idea käsitettiin uutena ja uniikkina, tehtävän kannalta käyttökelpoisena ehdotuksena. Ryhmän luovuus nähtiin yksilön luovuudesta poikkeavana ilmiönä, koska ideoiden oletettiin muodostuvan ryhmän vuorovaikutuksen myötä ryhmän yhteisiksi käsityksiksi ja jalostuneiksi ideoiksi. Ryhmän luovaa prosessia on tutkittu runsaasti, mutta tarkkaa tietoa vuorovaikutuksesta vaiheessa, jossa ryhmä tekee ehdotusten jalostamista, ei ole, tai tutkimustieto on hajanaista.