Ketterä ohjelmistokehitys asiakkaan näkökulmasta - Hara, Kari (2013)
Ketterä ohjelmistokehitys muuttaa merkittävästi asiakkaan roolia verrattuna perinteiseen ohjelmistokehitykseen. Tämä muutos merkitsee asiakkaalle paitsi uusia mahdollisuuksia, myös uusia haasteita, joista menestyksekäs selviytyminen puolestaan vaatii uudenlaisia taitoja. Nämä haasteet sekä keinot niistä selviytymiseksi ovat kuitenkin jääneet merkittävyyteensä nähden vähäiselle huomiolle tutkimuksessa. Tässä tutkielmassa käsitelläänkin nimenomaan näitä ketterän ohjelmistokehityksen haasteita ja onnistumisen edellytyksiä asiakkaan näkökulmasta. Asiakkaan näkökulman ketterään ohjelmistokehitykseen määritellään sisältävän kolme merkittävää osaa: sopimuksen tekeminen, kehitettävän ohjelmiston arvon määrittäminen ja osallistuminen kehittämisen aikana. Sopimuksen tekemistä käsittelevään osaan sisältyy yleisesti käytettyjen sopimusmallien esittely ja arviointi asiakkaan näkökulmasta. Arvon määrittämistä käsittelevään osaan puolestaan sisältyy yleisesti käytettyjen arvon määrittämisen menetelmien esittely ja arviointi asiakkaan näkökulmasta. Kehittämisen aikaista osallistumista käsittelevään osaan sisältyy yleisesti käytettyjen asiakkaan osallistumisen aktiviteettien esittely ja arviointi asiakkaan näkökulmasta. Lopuksi asiakkaan näkökulman kolme osaa liitetään yhteen tarkastelemalla niiden välisiä vuorovaikutussuhteita ja muodostetaan siten ketterän ohjelmistokehityksen kokonaiskuva asiakkaan näkökulmasta. Asiakkaan näkökulman kolmen osan käsittelyn tuloksena löydetään selviä eroavuuksia sopimusmallien, arvon määrittämisen menetelmien ja osallistumisen aktiviteettien välillä niin niiden käyttökelpoisuudessa, sopivuudessa ketterään kehittämiseen kuin myös edullisuudessa asiakkaalle. Näkökulman eri osien vuorovaikutussuhteiden analysointi puolestaan antaa kokonaiskuvan asiakkaan menestyksekkään toiminnan edellytyksistä, jota vahvistaa myös esitetty prosessimalli asiakkaan toiminnasta ketterässä ohjelmistokehityksessä. Tutkielma on käsitteellis-teoreettinen ja perustuu aihealueelta julkaistuihin teoreettisiin ja empiirisiin tutkimuksiin.