Johtajuus, johtamisen tekniikat ja teknologiset välineet virtuaalitiimien johtamisessa - Leppäniemi, Jari (2013)
Leppäniemi, Jari Johtajuus, johtamisen tekniikat ja teknologiset välineet virtuaalitiimien johtami-sessa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 32 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Pirhonen, Maritta Teknologioiden kehittyminen on mahdollistanut virtuaalitiimien tulemisen trendiksi esimerkiksi ohjelmistoteollisuudessa. Virtuaalitiimeille ominaisen maantieteellisen hajaantumisen vuoksi virtuaalitiimien jäsenet voivat olla sijoit-tuneina eri maihin. Virtuaalitiimien johtajilla on vastuullaan saada tiiminsä saavuttamaan paras mahdollinen lopputulos harjoittamalla eri johtamisen tek-niikoita ja johtajuustyylejä. Tämä kandidaatintutkielma suoritettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkiel-massa selvitettiin, mitä keinoja ja välineitä virtuaalitiimien johtajilla on käytös-sään, joilla he voivat tehostaa tiimiensä toimintaa ja ratkaista mahdollisia on-gelmia. Lisäksi erityisesti monikulttuurisuus huomioidaan virtuaalitiimien joh-tamisen tekijänä. Tutkielman tuloksena voidaan todeta, että virtuaalitiimien johtajien tulee ottaa huomioon kulttuurista aiheutuvat haasteet. Virtuaalitiimin johtajan tulisi huomioida kommunikaatiotavoista johtuvat erot ja huomioida myös eri kult-tuureissa olevat työaikarajoitteet. Virtuaalitiimin johtajilla on käytössään paljon erilaisia teknologioita, esimerkiksi videokonferenssit ja sähköposti. Niiden avul-la voidaan luoda luottamusta virtuaalitiimien eri jäsenten välille. Nämä tekno-logiat tulisi kuitenkin valita viisaasti, jotta tiimi suoriutuisi mahdollisimman hyvin tehtävästään. Virtuaalitiimin johtajat pystyvät myös harjoittamaan johta-juuttaan eri keinoilla tilanteesta ja tiimin jäsenistä riippuen. Johtajan tulisi kui-tenkin olla erityisesti sekä motivoiva että kannustaa tiiminsä jäseniä kommuni-koimaan keskenään.