Tietojärjestelmäprojektien onnistuminen : projektin tietämyksen hallinnan merkitys projektin onnistumiseen - Kääriä, Arttu (2013)
Kääriä, Arttu Tietojärjestelmäprojektien onnistuminen: Projektin tietämyksen hallinnan mer-kitys projektin onnistumiseen Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 23 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Pirhonen, Maritta Tässä kandidaatin tutkielmassa käsitellään tietämyksen hallinnan merkitystä tietojärjestelmäprojektien onnistumisessa. Tutkielma käy läpi tietämyksen mer-kityksen, hiljaisen ja eksplisiittisen tietämyksen määritelmät sekä kuvailee mitä tietämyksen hallinta tarkoittaa. Tutkielma käsittelee erilaisia tietämyksen hal-linnan ongelmia ja riskejä, ja tietynlaisia tietämyksenhallintakeinoja. Tutkiel-man tarkoituksena on tunnistaa tietämyksen hallinnan tärkeys tietojärjestelmä-projektien onnistumisen kannalta vastaamalla kysymyksiin siitä, miten tietä-myksen hallinnan puute voi vaikuttaa projektien epäonnistumiseen, sekä millä tavoin ja minkälaisia menetelmiä ja järjestelmiä tietämyksen hallintaa varten on kehitetty. Nämä menetelmät ovat usein sosiaalisia ja dokumentti- ja prosessi-pohjaisia, ja ne pyrkivät jakamaan tietämystä projektin jäsenten välillä tai siir-tämään tietämystä organisaation pitkäaikaiseen muistiin. Tutkielman tuloksena havaittiin useita tietämyksen hallinnan ongelmatilanteita sekä tapoja, joilla on-gelmiin voidaan varautua. Lisäksi löydettiin menetelmiä, joilla voidaan ehkäis-tä mahdollisia ongelmia ja tunnistettiin tärkeää tietämystä, mitä projektissa tuli-si säilyttää. Myös hiljaisen tietämyksen merkitys korostuu monissa ongelmati-lanteissa. Tutkielma on rajattu tietojärjestelmäprojekteihin, erilaisten projek-tiympäristöjen määrän vuoksi. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, käyttäen aiheesta riippuen mahdollisimman tuoreita lähteitä.