Genetically determined poor aerobic capacity is detrimental for flexible cognition - Ekman, Carita; Hjelm, Sini (2013)
Monet tutkimukset osoittavat, että fyysisellä harjoittelulla on myönteisiä vaikutuksia sekä ihmisten että eläinten kognitiivisiin kykyihin, kuten oppimiseen. Erityisesti aerobisen kapasiteetin taustalla olevan geeniperimän on todettu vaikuttavan oppimiseen. On kuitenkin epäselvää, johtuuko tämä geeniperimän ja oppimisen välinen suhde siitä, että huono aerobinen kapasiteetti heikentää oppimista vai siitä, että hyvä aerobinen kapasiteetti tehostaa sitä. Tarkoituksenamme onkin selvittää, suoriutuvatko aerobisen kapasiteetin perusteella jalostetut hyväkuntoiset HCR (high capacity runner) rotat todella paremmin joustavan oppimisen tehtävässä kuin Sprague Dawley (S-D) rotat, joita ei ole jalostettu minkään erityisen kyvyn tai fenotyypin mukaan. Tutkimme myös, voiko huonolla kunnolla olla suurempi vaikutus oppimiseen, jolloin heikon aerobisen kapasiteetin perusteella jalostettujen LCR (low capacity runner) rottien oppiminen olisi merkitsevästi heikompaa kuin S-D ja HCR rottien oppiminen.