Mobiilimaksuteknologioiden vertailu mobiilimaksamisen hyväksymisen näkökulmasta - Martikainen, Jaakko (2013)
Martikainen, Jaakko Mobiilimaksuteknologioiden vertailu mobiilimaksamisen hyväksymisen näkö-kulmasta Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 43 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja(t): Seppänen, Ville Jotta käyttöönotettava uusi teknologia täyttäisi mahdollisimman hyvin kulutta-jien sille kohdistamat käytön vaatimukset, on valittavaa teknologiaa ja sen vaih-toehtoja tutkittava kuluttajan hyväksymisen näkökulmasta. Mobiilimaksutek-nologioiksi voidaan määritellä mobiilimaksamisen yhteydessä käytetyt langat-tomat viestintä- ja palveluteknologiat. Tutkielman päätavoitteena on selvittää, minkälaisia mobiilimaksuteknologioita mobiilimaksamisessa käytetään ja miten ne vertautuvat toisiinsa mobiilimaksamisen hyväksymisen näkökulmasta. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, siinä esittellään yleisimmät tutkimusalan kirjallisuudessa mainitut mobiilimaksuteknologiat, teknologian hyväksymistä käsittelevät teoriat ja mobiilimaksamisen hyväksymisen mallit. Lisäksi tutkielmassa kehitetään teknologian hyväksymisen käsitteiden avulla vertailussa käytettävä tutkimusmalli. Tutkimustuloksina esitetään vertailuun kehitetty tutkimusmalli ja sen käsitteiden pohjalta laaditut arviointikriteerit: koetut yhteensopivuus, helppokäyttöisyys, hyödyllisyys, mobiliteetti, luotta-mus ja kustannukset. Tuloksena esitetään myös mobiilimaksuteknologioiden vertailu, jossa mobiilimaksamisen hyväksymisen kannalta edukkaiksi havaittiin varsinkin mobiili-internetmaksut, Near Field Communication ja kaksiulotteiset viivakoodit.