An English language club on global education for 6th graders : a teacher's handbook - Kärkkäinen, Leena (2013)
Tiivistelmä – Abstract Globaalikasvatus kuuluu jokaiselle – niin lapselle kuin aikuisellekin – eritoten siitä syystä, että globaalissa maailmassamme vieraisiin kulttuureihin törmääminen ja yhteistyön tekeminen vieraita kulttuureita edustavien ihmisten kanssa on välttämätöntä. On siis tärkeää, että koululaiset oppivat suvaitsemaan ja arvostamaan vieraita kulttuureita. Suvaitsemattomuudesta vieraita kulttuureita kohtaan on kuitenkin lähiaikoina keskusteltu paljon suomalaisessa mediassa. Myös kielten lukumäärä, joita nuoret valitsevat koulussa on laskenut, vaikkakin vieraita kieliä opiskellaan kouluissa prosentuaalisesti yhtä paljon kuin ennenkin. Vaikka vieraiden kielten tunneilla usein tutustutaankin vieraisiin kulttuureihin, pelkkä kieleen ja siihen liittyvään kulttuuriin tutustuminen eivät riitä takaamaan sitä, että oppija myös aidosti tulisi ymmärtämään ja arvostamaan vierasta kulttuuria. Tämä pro gradu-tutkielma keskittyy suvaitsevaisuus- ja globaalikasvatukseen vieraiden kielten oppimisen yhteydessä. Jotta aiheesta olisi konkreettista hyötyä, loin materiaalipaketin – tarkemmin ilmaistuna opettajan käsikirjan – globaalikasvatukseen keskittyvää englanninkielistä kielikerhoa varten. Vastaavanlaista ei ole tietääkseni aiemmin tehty alakoulun 6-luokalle. Materiaalipaketin tarkoituksena on opettaa oppilaille vieraiden kulttuurien arvostusta englantia puhuvan maailman kontekstissa. Materiaalipaketti koostuu kahdeksastatoista tuntisuunnitelmasta tehtävineen ja materiaaleineen, joiden pohjalta opettajan tulee pystyä järjestämään ja opettamaan kielikerhon tunnit. Materiaalipaketin alussa on myös johdanto, jossa opettajalle annetaan ohjeita materiaalipaketin käyttöä ja tuntien pitämistä varten. Materiaalipaketti on jaettu kuuteen osioon, joista jokainen koostuu kolmesta 45 minuuttia kestävästä kerhokerrasta. Jokaisen osion alussa on lyhyt johdanto osion teemaan. Ensimmäinen kuudesta osiosta käsittelee kielikerhoon perehdyttämistä kun taas viimeisessä osiossa käydään läpi jo käytyä kielikerhoa. Toinen, kolmas, neljäs ja viides osio ovat maakohtaisia – joista kaikki ovat maita, joissa englanti on vähintään yksi virallisista kielistä – johonkin yleisempään teemaan liitettynä.