HTML5 ja Flash järjestelmäkehittäjän näkökulmasta - Nivasalo, Ari-Matti (2010)
HTML5 ja Flash järjestelmäkehittäjän näkökulmasta Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2010, 30 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja(t): Makkonen, Pekka HTML15 ja Flash ovat teknologioita, joiden avulla voidaan luoda rikkaita Internet-sovelluksia, interaktiivista web-sisältöä, näyttää videoita upotettuna verkkosivuille yms. Kun Flash on yksityisomisteinen ja kaupallinen teknologia, on HTML5 sen sijaan avoin, www-standardeista vastaavan W3C:n2 kehittämä teknologia. Adobe Flash on ollut valmiina tuotteena markkinoilla ja jatkokehityksen alaisena jo pitkään, kun taas HTML5 on ollut lähes yhtä pitkään vasta kehitysasteella. Myös HTML5:stä on kuitenkin julkaistu joitain osia ja viime vuosina selainvalmistajat ovatkin alkaneet aktiivisesti parantamaan HTML5 tukiaan. Uusimpien selaimien kilpailussa yksi suurimmista kilpailunaiheista onkin ollut juuri HTML5:n eri ominaisuuksien toimivuus. Sekä Flash että HTML5 käyttävät hyväkseen ECMA-262 standardiin perustuvia prototyyppipohjaisia ohjelmointikieliä. Näistä Flashin ActionScript on laajennostensa ansiosta lisäksi todellinen oliokieli. Flash ohjelmat käännetään tavukoodiksi ja pakataan .swf tiedostoihin ennen kuin niitä voidaan käyttää. JavaScriptia sen sijaan ei käännetä etukäteen, vaan selainten JavaScript-moottorit tulkitsevat sen sellaisenaan. HTML5 ohjelmia ei myöskään pakata erityisiin tiedostoihin. ActionScriptin vaatima kääntäminen tarkoittaa myös sitä, että Flash kehittäjällä tulee olla erityiset työkalut ohjelmien kehittämiseen. Flash ja HTML5 teknologioissa on molemmissa omat hyvät ja huonot puolensa. Usein yhtä parasta ratkaisua ei ole, vaan teknologioiden yhdistäminen voi olla kannattavin vaihtoehto. Esimerkiksi sivustolle upotettavat videot voidaan näyttää ensisijaisesti HTML5 muodossa eri koodekeilla, ja jos mikään näistä ei toimi, voidaan video näyttää edelleen Flashin avulla. Tutkielma on toteutettu aineistotutkimuksena. Tutkielman tarkoitus on auttaa järjestelmäkehittäjiä tilanteessa, jossa heidän tulee valita HTML5 ja Flash teknologiden väliltä, sekä valottaa yleensä näiden kahden kilpailun nykytilannetta. Tutkimuksessa päädyttiin tulokseen, että valinta HTML5:n ja Flashin väliltä riippuukin pitkälti tarpeista sekä henkilökohtaisista uskomuksista. Flash tekee sellaisia asioita natiivisti, joita HTML5:ssä pitää kehittää tyhjästä itse. 1 Hypertext Markup Language 2 World Wide Web Consortium Toisaalta vaakakupin toisella puolella painaa HTML5:n avoimuus. Suureksi kysymykseksi muodostuukin se, miten paljon eri kehittäjille teknologian avoimuus merkitsee. Tutkimuksessa todettiin myös, että on vaikeaa sanoa yksiselitteisesti kumpi teknologia tulee pärjäämään pidemmällä aikavälillä paremmin.