Nuoret innovatiiviset yritykset : tarkastelussa innovointi, tuottavuus ja yritystukien vaikuttavuus - Tåg, Susanna (2013)
Nuorille innovatiivisille yrityksille on myönnetty EU:ssa helpotuksia valtiontukien saa-miseksi. Kirjallisuudessa tällaisten nuorten, pienten ja t&k-intensiivisten yritysten on havaittu olevan poikkeuksellisia tuottamaan uusia ideoita ja kaupallistamaan niitä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan nuorten innovatiivisten yritysten innovointikyvykkyyttä ja tuottavuutta. Lisäksi tavoitteena on tutkia, onko yritystuilla vaikutusta edellä mainittuihin innovointikyvykkyyteen sekä tuottavuuteen. Aineistona käytetään Tilastokeskuksen useita eri tilastolähteitä pääasiassa vuosilta 1995, 2000, 2004–2010. Niitä ovat Yritys- ja Konsernirekisterit, Tilinpäätös-, Tutkimus- ja kehittämistoimintatilastot, FLEED-aineisto, Yritysten innovaatiotoiminta - sekä Yritystukitilastot. Tulosten perusteella nuoret innovatiiviset yritykset ovat menestyksekkäämpiä innovoinnissa muihin aineiston yrityksiin verrattuna. Tuottavuustarkastelun osalta tulokset eivät ole yhtä myönteisiä. Nuorten innovatiivisten yritysten tuottavuuden taso on muita yrityksiä alhaisempi, mutta toisaalta vaikuttaa siltä, että ne ikään kuin kurovat muiden etumatkaa kiinni. Tämä voidaan päätellä siitä, että niiden tuottavuuskasvu on tulosten mukaan nopeampaa kuin muiden vertailuyritysten. Ne eivät kuitenkaan välttämättä pysty ylläpitämään yhtä nopeaa tuottavuuskasvua. Viiden vuoden tarkastelujaksolla tuottavuusero muihin vertailuyrityksiin on kuitenkin vähentynyt. Yritystukien vaikuttavuuden osalta tulokset ovat seuraavanlaiset: suorilla yritystuilla huomataan olevan myönteisiä vaikutuksia yritysten innovointikyvykkyydelle, mutta tuottavuuden tasoon julkisella rahoituksella vaikuttaisi olevan välitön kielteinen vaikutus. Kaiken kaikkiaan tämän tutkielman tuloksista voidaan kuitenkin päätellä, etteivät nuorille innovatiivisille yrityksille kohdennetut politiikka-aloitteet ja -toimet ole olleet perusteettomia, ja niiden avulla on onnistuttu edistämään yritysten innovointia.