Tolkien's Land of Heroes : Fëanor, a tragic hero of Middle-Earth in comparison to Seppo Ilmarinen from the Kalevala - Salmi, Lilja (2013)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli analysoida Fëanoria, fantasiakirjailija J.R.R. Tolkienin luomaa fiktiivistä sankarihahmoa. Kuvaileva kirjallisuustutkimus jakaantui kahteen osaan: Toisaalta Fëanoria verrattiin traagisen sankarin käsitteeseen käyttämällä Aristoteleen Runousopissa (330-320 eKr.) kuvailemia sääntöjä ja vaatimuksia. Toisaalta Fëanoria verrattiin Kalevalan myyttiseen seppähahmoon, Seppo Ilmariseen. Fëanoria ja Seppo Ilmarista vertailemalla tarkasteltiin myös yleisemmin J.R.R. Tolkienin teosten ja Kalevalan, Suomen kansalliseepoksen välistä vuorovaikutussuhdetta. Tutkimuksen materiaalina käytettiin Kalevalan lisäksi J.R.R. Tolkienin Silmarillionia, joka on suurilta osin rakentunut Fëanorin luomien mystisten jalokivien, Silmarilien, tarinan ympärille.