Adjectives in job advertisements in English in Helsingin Sanomat : a semantic analysis - Räsänen, Iida (2013)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia adjektiiveja käytetään kuvailemaan työnhakijaa, työnantajaa ja itse työtä englanninkielisissä työpaikkailmoituksissa Helsingin Sanomissa. Työpaikkailmoituksia on aiemmin tutkittu keskittyen mm. työnhakijalta vaadittaviin taitoihin, ilmoituksissa käytettyihin eufemismeihin, ilmoituksen rakenteeseen ja sanaston tutkimiseen. Tutkimusta on tehty ulkomailla ja Suomessa mutta Suomessa tutkimuksen kohteena ovat olleet lähinnä suomenkieliset työpaikkailmoitukset. Koska Suomessa työelämä kansainvälistyy ja työnhakijoita haetaan jo usein Helsingin Sanomissakin englanninkielisillä ilmoituksilla, on tarpeen ulottaa tutkimus myös muihin kuin suomenkielisiin ilmoituksiin. Adjektiiveilla kuvataan haettavan henkilön persoonallisuutta ja työnantajaa, joten tarkastelemalla adjektiivien käyttöä ilmoituksissa voi saada selville mitä työpaikkailmoituksissa oikeasti haetaan. Tutkimuksen aineisto kerättiin yhdeksästä syksyllä 2012 ilmestyneestä Helsingin Sanomien numerosta. Jokaisen englanninkielisen työpaikkailmoituksen adjektiivit kirjoitettiin ylös ja jaoteltiin sen mukaan, kuvasivatko ne työnhakijaa, työnantajaa vai itse työtä. Tämän jälkeen adjektiiveistä muodostettiin semanttisia luokkia. Tulokset osoittavat, että työnhakijalta odotetaan mm. hyviä yhteistyötaitoja, hyvää työmotivaatiota ja erinomaista kielitaitoa. Työnantajaa kuvattiin lähinnä positiivisilla adjektiiveilla ja työnantajia kuvattiin mm. menestyneiksi, kansainvälisiksi ja laadukkaiksi. Työtä ja työpaikkaa kuvailtiin mm. kehumalla tiimihenkeä ja kuvaamalla työtä hektiseksi ja ainutlaatuiseksi. Tulokset vastasivat aiempien tutkimuksien tuloksia. Jatkossa lisätietoa työpaikkailmoituksista voisi saada tutkimalla kokonaisia lausekkeita, niiden merkitystä ja mitä ne kertovat ilmoituksista. Nykyään myös lisääntyvä rekrytointi Internetin kautta tekee sähköisistä työpaikkailmoituksista tutkimisen arvoisia.