Mobiililaitehallinta ja mobiililaitteiden tietoturvahaasteet organisaatiolle - Sulander, Juha-Matti (2013)
Sulander, Juha-Matti Mobiililaitehallinta ja mobiililaitteiden tietoturvahaasteet organisaatiolle Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 31 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Makkonen, Pekka Tässä kandidaatintutkielmassa perehdyttiin mobiililaitteiden käytön tietoturva-haasteisiin sekä tietoturvahaasteiden hallintaan organisaatiossa. Tutkielma on ja-ettu kolmeen pääaiheeseen: organisaation mobiililaitteiden hallinta, henkilökoh-taisten mobiililaitteiden hallinta ja mobiililaitteille suunnatut pilvipalvelut. Rat-kaisuna tietoturvalliseen käyttöön esitettiin organisaation omien mobiililaittei-den hallintaa siihen soveltuvalla hallintasovelluksella ja tarkasteltiin mobiililai-tehallintaa keskittämisen ja standardoinnin näkökulmasta. Mobiililaitehallinnan käytön kustannusten seurantaan otettiin esille eräs kokonaiskustannusten seu-rannan malli. Henkilökohtaisten mobiililaitteiden, eli BYOD-laitteiden, käyttö organisaa-tioissa on lisääntynyt huomattavasti, ja BYOD-laitteet nähdäänkin eräänä tieto-turvaa heikentävänä seikkana organisaatiossa. Tutkielmassa käydään läpi hen-kilökohtaisten mobiililaitteiden käytön aiheuttamia tietoturvahaasteita ja esite-tään niihin ratkaisuja. Lopuksi tutkielmassa tarkastellaan pilvipalveluiden integ-roitumista mobiililaitteisiin ja esitellään pilvipalveluiden käyttöön liittyviä tieto-turvahaasteita.