Tietojärjestelmän käyttöönotto ja sen hyväksymiseen vaikuttavat tekijät - Holm, Taru (2013)
Holm, Taru Tietojärjestelmän käyttöönotto ja sen hyväksymiseen vaikuttavat tekijät Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 42 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Leppänen, Mauri Tietojärjestelmät ovat tämän päivän organisaatioissa tärkeässä asemassa. Uu-den tietojärjestelmän käyttöönottoprosessin pitäisi johtaa toiminnan tehostumi-seen sekä liiketoiminnan parantumiseen. Tärkeä osa käyttöönottoprosessin ja tietojärjestelmän onnistumista on se, että käyttäjät hyväksyvät uuden tietojärjes-telmän ja alkavat käyttää sitä. Tässä tutkielmassa selvitetään, mitä tietojärjestelmän käyttöönotolla tar-koitetaan, ja mitkä tekijät parantavat käyttöönottoprosessin onnistumismahdol-lisuuksia. Tutkielmassa selvitetään myös, millainen on onnistunut tietojärjes-telmä ja miten tietojärjestelmän onnistumista voidaan mitata. Tavoitteena on selvittää myös mitä tarkoitetaan teknologian hyväksynnällä ja mitkä tekijät vai-kuttavat siihen. Tutkimus perustuu alan keskeiseen kirjallisuuteen. Tärkeimpinä tekijöinä onnistuneessa käyttöönottoprosessissa ovat projek-tin organisointi, esimiesten tuki ja käyttäjien osallistuminen. Onnistuakseen tietojärjestelmän on oltava teknisesti toimiva, työtehtäviin sopiva ja sen on tuo-tava positiivisia vaikutuksia yksilöille ja organisaatioille. Käyttäjien on hyväk-syttävä uusi teknologia, jotta sitä käytetään ja se toisi toivottuja vaikutuksia lii-ketoiminnalle. Teknologian hyväksyntää selittämään ja ennustamaan on kehi-tetty useita malleja, joista käytetyimpiä ovat teknologian hyväksyntämalli (TAM) ja yhdistetty teoria teknologian hyväksynnästä (UTAUT). Näiden sisäl-töä ja variaatioita on työssä esitelty tarkemmin. Hyväksyntämallien on tarkoitus toimia apuna käytön analysoimisessa, jolloin mahdollisia korjaavia toimenpitei-tä voidaan tehdä ajoissa.