"Samassa veneessä samaan suuntaan" : rehtorin keinoja luoda ja ylläpitää oppivaa organisaatiota kouluyhteisössä - Rantala, Ville (2013)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää millä tavalla oppivan organisaation malli esiintyy koulumaailmassa. Tarkoituksena on havainnollistaa, kuinka oppiva organisaatio näyttäytyy opettajien keskuudessa ja kuinka rehtori voi omalla toiminnallaan vaikuttaa oppivan organisaation syntyyn ja ylläpitämiseen. Tutkimusaihe on tärkeä, koska viime aikoina sekä opettajien että oppilaiden viihtyminen kouluissa on huonontunut. Opettajien voidessa hyvin myös oppilaat voivat hyvin. Oppivan organisaation mallin soveltaminen kouluorganisaatioon vaikuttaa opettajien ja rehtoreiden sitoutumiseen ja heidän kokemaansa työtyytyväisyyteen. Tutkimus on luonteeltaan teoriasidonnainen. Se on toteutettu laadullisena haastattelututkimuksena, jossa on haastateltu kahdeksaa henkilöä: neljää rehtoria ja neljää luokanopettajaa. Haastattelu on toteutettu puolistrukturoituna teemahaastatteluna. Tulosten analysoinnissa on sovellettu fenomenologis- fenomenografista sisällönanalyysiä. Tutkittavissa kouluissa oli havaittavissa oppivan organisaation malli, joissa rehtorit koettiin ajan tasalla oleviksi uudistusmielisiksi johtajiksi. Oppivan organisaation ongelmina kouluissa oli havaittavissa haasteita opettajakunnan sisäisissä persoonakemioissa, mitkä estivät joidenkin opettajien tasavertaisen osallistumisen päätöksentekoon. Näitä ristiriitoja rehtorit eivät välttämättä ha- vaitse samalla tavalla kuin opettajat. Tutkimuskouluissa koulun ja työyhteisön tavoitteet koettiin myös erilailla opettajien ja rehtoreiden välillä. Tutkimuksen tulokset osoittavat rehtorin ihmistuntemuksen merkityksen koulun henkilöstöjohtajana, jotta organisaatio kykenee toimimaan eheästi. Kouluyhteisön on tehtävä tavoitteensa itselleen selkeäksi ja tarkasteltava niitä säännöllisesti, jotta organisaatio voi oppia omasta toiminnastaan. Oppivan organisaation toimiminen kouluissa edellyttää tasavertaista panosta niin rehtorilta, opettajilta kuin koko yhteisöltä.