Virtuaaliset työryhmät hajautetussa ohjelmistokehityksessä: ongelmia ja ratkaisuja - Kannisto, Leo-Ville (2013)
Kannisto, Leo-Ville Virtuaaliset työryhmät hajautetussa ohjelmistokehityksessä: ongelmia ja ratkai-suja Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 35 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Leppänen, Mauri Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan hajautettuun kehitystyötä ja virtu-aalisia tiimejä. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitä tarkoitetaan hajaute-tulla kehitystyöllä ja virtuaalisella työryhmällä (tai tiimillä) käsitteinä sekä nii-hin liittyviä ongelmia ja ratkaisuja. Hajautettu kehitystyö on maantieteellisesti erilleen sijoittuneiden osapuol-ten yhteistyötä yhteisen ratkaisun parissa. Hajautetun kehitystyön etuja ovat muun muassa mahdollisuus valita maailmanlaajuisesti soveltuvimmat työnte-kijät halvempaan hintaan ja joustavuus työajoissa. Hajautettuun kehitystyöhön vaikuttavat ajallinen, maantieteellinen, sosiokulttuurinen, teknologinen, organi-satorinen ja tiedollinen etäisyys toimijoiden välillä. Virtuaaliset työryhmät työskentelevät hajautetun kehitystyön kontekstissa: maantieteellisesti ja ajalli-sesti etäällä toisistaan käyttäen teknologiaa kommunikoidakseen ja tehdäkseen yhteistyötä. Ongelmat hajautetussa kehitystyössä ja virtuaalisten työryhmien toimin-nassa liittyvät aikaeroon, maantieteelliseen etäisyyteen ja sosiokulttuurisiin eroihin, strategiaan, projekti- ja prosessinhallintaan, kulttuuriin, tekniikkaan, turvallisuuteen sekä haasteellisiin teknologiapohjaisiin viestintätapoihin. Rat-kaisuina on muun muassa etäisten toimijoiden yhteistyön sekä kulttuurisen ja ajallisen etäisyyden vähentämistä. Virtuaalinen tiimi voi tehostaa toimintaansa myös raporteilla jäsenten tehtävistä ja heidän tekemistä muutoksista versiohal-lintaan, käyttämällä synkronisia kommunikaatiovälineitä ja tapaamalla kasvok-kain säännöllisesti.