Riskienhallinta osana tietojärjestelmäprojektin onnistumista - Nippala, Antti (2013)
Nippala, Antti Ilmari Riskienhallinta osana tietojärjestelmäprojektin onnistumista Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 30 sivua. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Pirhonen, Maritta Tietojärjestelmäprojektien ja riskienhallinnan välinen suhde on projektien on-nistumisen kannalta tärkeä aihe. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on toteuttaa kirjallisuuskatsaus tietojärjestelmäprojektien onnistumisen ja riskienhallinnan aihealueelta. Tarkoituksena on tarkastella riskienhallintaa osana tietojärjestel-mäprojektin onnistumista. Tutkimusongelmana käsitellään sitä, millä tavoin riskienhallinnan käyttö tietojärjestelmäprojekteissa vaikuttaa projektin onnis-tumiseen. Tutkimus suoritetaan vastaamalla kysymyksiin siitä, miten tietojär-jestelmäprojektin onnistuminen voidaan määritellä, miten riskienhallintaa voi-daan käytännössä soveltaa sekä selvittämällä kirjallisuudessa esiintyviä tietojär-jestelmäprojektin onnistumisen kannalta tärkeitä riskejä. Riskienhallinnan ja projektin onnistumisen välillä havaittiin selkeä yhteys, mutta useat tutkimukset antavat myös ristiriitaisia tuloksia. Tärkeimmiksi riskeiksi tietojärjestelmäpro-jektissa havaittiin ylimpään johtoon, vaatimustenmäärittelyyn ja käyttäjien si-toutumiseen liittyvät riskit. Tutkielmassa esitellään kolme riskienhallintatek-niikkaa: Software risk evaluation (SRE) ja team risk management (TRM) sekä sidosryhmien ja niihin liittyvien riskien tunnistamiseen käytettävä Outcome based risk assessment model (OBSRAM).