Suomalaiset naiset on vähän sellaisia seinäkukkasia : naisten kauneuskäsitykset, peilauspintana feministinen filosofia - Porrassalmi, Suvi (2013)
Pro gradu -tutkielma asettaa kysymyksiä, joissa vastaajan paikalla ovat naiset, heidän kauneuskäsityksensä ja esteettisyyden ilmentyminen heidän elämismaailmassaan. Tutkimus toteutettiin Jyväskylän ammattiopistossa ja mukana oli 38 hius- ja kauneusalan opiskelijaa. Tutkimukseni on empiirinen ja kertoo esteettisyyden ja kauneuden moninaisuudesta feministisestä näkökulmasta. Keskeiset kysymykset olivat, millainen on kauneuskäsityksesi, millainen on kaunis nainen ja miten esteettisyys ilmenee elämässäsi? Hain vastauksia kysymyksiini fenomenografian mukaisesti. Empiirisen aineiston keräsin ryhmäkeskustelun, kirjoitelmien ja kuvakolaasien avulla. Tausta-ajatuksena oli, että naisten ulkoisen olemuksen merkitys itsenäisinä yksilöinä kyseenalaistetaan yhä yhteiskunnassamme. Tulosten mukaan kauniiseen naiseen liittyvät merkitykset ovat ensinnäkin median värittämiä ja toiseksi epätasa-arvoa tuottavan sukupuolijärjestelmän kulttuurisidonnainen tuotos. Esteettinen ulottuvuus nähtiin kauniina ja hyvänä, sillä esteettistä ja eettistä käsiteltiin yhdessä. Esteettinen on abstrakti käsite, jonka mukanaoloa on mielekästä tarkastella tutkimalla kauneuden merkityksiä ilmiöinä naisten arjessa, ajattelussa ja kulttuurisissa konteksteissa. Pro gradu -tutkielmani pyrkii raivaamaan tilaa nähdä, ajatella sekä ymmärtää naisien ulkonäköön liittyvien paineiden ja ilmiöiden taustalla vaikuttavat arvot ja normit perinteisen filosofisen ja feministisen keskustelun valossa. Olen koonnut naisten puheenvuorot metodologisiksi kysymyksiksi oman ajatteluni läpi katsottuna. Miten kuvata naistodellisuuden ulottuvuutta, kun kauneuden käsityksissä on mukana elämä ja sen hetken maku? Teoreettisen kehyksen syntyminen rakentui esiin nousseiden aiheiden ja kuvattujen ilmiöiden pohjalta tulkintakategorioiksi. Tutkimuksen metodologiset ja metodiset ratkaisut – tutkimuksen arki, auttaa sukupuolittuneisuuden, mediakulttuurin ja epätasa-arvon ymmärtämisessä. Peruskäsitteenä on kauneus kokemuksena ja merkityksenä.