Ketterän menetelmän räätälöinti - Partanen, Matias (2013)
Partanen, Matias Ketterän menetelmän räätälöinti Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 44 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Leppänen, Mauri Ohjelmistokehityksessä käytetään hyvin usein jotain kehittämismenetelmää. Ketterien menetelmien käyttäminen on lisääntynyt 2000–luvulla, ja niiden käyttämisestä on havaittu olevan hyötyä muun muassa muuttuviin vaatimuksiin vastattaessa. Organisaatiot ja projektit kuitenkin harvoin noudattavat ketteriä menetelmiä täysin kehittäjien tarkoittamalla tavalla, vaan räätälöivät ne vastaamaan kehittämiskontekstia ja sen erityispiirteitä. Tässä tutkielmissa tarkastellaan ketterien menetelmien räätälöintiä. Tutkielmassa esitellään lyhyesti mitä kehittämismenetelmällä tarkoitetaan, millä tavoilla menetelmän kehittämistä ja räätälöintiä voidaan suorittaa sekä millaisia ohjelmistokehitykseen ja räätälöintiin vaikuttavia tilannetekijöitä on olemassa. Tämän jälkeen tutkielmassa esitetään määritelmiä ketteryydelle ja esitetään ketterän ohjelmistokehityksen arvot ja sekä kuvataan ketteristä menetelmistä tarkemmin Scrumia ja XP:tä prossessien, roolien ja käytänteiden näkökulmasta. Tämän jälkeen tutkitaan millä tavoilla ketteriä menetelmiä on esitetty räätälöitäväksi ja mitä käytännön kokemuksia räätälöinnistä on saatu. Tutkimusta varten on valittu ja tutkittu tarkemmin viittä kirjallisuudessa esitettyä tapaustutkimusta, joissa on käsitelty joko Scrumin tai Scrumin ja XP:n yhdistelmän räätälöintiä. Tapaustutkimuksien käsittely tapahtuu ketterän menetelmän viitekehyksen avulla, joka koostuu kehittämisympäristön kontekstista ja sen erityispiirteistä, prosessista ja strategiasta sekä räätälöinnin tuloksesta. Tutkielman tulosten avulla voidaan nähdä, millä tavoin eri prosesseja, rooleja ja käytänteitä Scrumista ja XP:tä on erilaisissa tapauksissa räätälöity. Tuloksia voidaan hyödyntää ketterää menetelmää räätälöidessä organisaation tai projektin käyttöön.