Neutriinojen sekoitusmatriisin Majorana-vaiheet - Hakalahti, Hannu (2013)
Lukuisat hiukkasfysiikan kokeet ovat vahvistaneet neutriinojen olevan massallisia hiukkasia ja kykenevän muuttumaan neutriinotyypistä toiseen. Tätä niin kutsuttua neutriino-oskillaatiota parametrisoi neutriinojen sekoitusmatriisi, jota puolestaan parametrisoi kolmen sekoituskulman lisäksi yksi tai kolme CP-symmetriaa rikkovaa vaihetta riippuen siitä ovatko neutriinot Dirac- tai Majorana-hiukkasia. Tässä työssä tarkasteltiin edellä mainittujen Dirac- ja Majorana-vaiheiden merkitystä neutriino-oskillaatioissa, neutriinonottomassa kaksoisbeetahajoamisessa, Higgsin triplettimallissa ja baryoniepäsymmetrian synnyttäneessä leptonigeneesissä.