"Yks suuttuu ihan tyhjästä" : lasten ongelmakäyttäytymisen ja ystävyyssuhteiden yhteys kiusatuksi tulemiseen - Malila, Laura-Kaisa; Marttala, Eveliina (2013)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, ennustavatko lasten sisäinen ja ulkoinen ongelmakäyttäytyminen kiusatuksi tulemista sekä onko vastavuoroinen ystävyyssuhde kiusaamiselta suojaava tekijä lapsuudessa. Lisäksi tutkittiin muuntaako vastavuoroinen ystävyyssuhde kiusatuksi tulemisen ja ulkoisen ongelmakäyttäytymisen välistä suhdetta. Tutkimuksessamme on käytetty Alkuportaat- seurantatutkimuksen aineiston osaa. Alkuportaat- tutkimuksessa on kerätty tietoa lasten koulu-uran alkuvaiheista. Tutkimus aloitettiin vuonna 2006 ja siinä oli mukana noin 2000 lasta sekä heidän vanhempansa ja opettajansa. Tässä tutkimuksessa oli mukana 400 riskiarpaotoksella valikoitunutta lasta, joista poikia oli 208 ja tyttöjä 192. Lasten kiusatuksi tulemista oli mitattu kiusaaja/uhri kyselylomakkeeseen perustuvalla itsearviolla lasten ollessa kolmannella luokalla. Lasten sisäistä ja ulkoista ongelmakäyttäytymistä puolestaan oli mitattu lasten ollessa toisella luokalla vahvuuksien ja vaikeuksien kyselylomakkeella, jonka opettajat täyttivät. Myös tietoa lasten ystävyyssuhteiden määrästä kerättiin lasten ollessa toisella luokalla. Tämä tehtiin vastavuoroisten toveriarviointien avulla.