Process model of goal communication in e-leading : case Protomo - Vuorenmaa, Antti (2012)
Tavoitteiden viestintä on muuttumassa etätyöskentelyn myötä haasteelliseksi. Perinteinen toimintaympäristö on mahdollistanut tavoitteiden viestintään johtajille niin muodollisia kuin vapaamuotoisiakin viestintätapoja. Näiden vapaamuotoisten tilanteiden vähäisyys etätyöskentelystä aiheuttaa tarpeen kiinnittää huomiota tavoitteiden viestinnän prosessiin. Tässä pro gradu –tutkielmassa tarkastellaan etätyöskentelyn ominaisuuksia johtajan näkökulmasta, pyrkien identifioimaan mahdollisia ongelmia tavoitteiden johtamisessa. Käsiteanalyysissä tarkastellaan etätyöskentelyn teoreettista viitekehystä, josta saatavaa ymmärrystä hyödynnetään case-tutkimuksessa. Case-tutkimuksessa mallinnetaan yrityshautomo Protomon tavoiteviestintäprosessi ja identifioidaan mahdollisia kehityskohteita. Käsiteanalyysissä käsitellään myös tavoiteviestintää käsitteenä, sekä yrityshautomotoimintaan liittyvää kirjallisuutta. Käsiteanalyysin keskeisenä löydöksenä on, että tavoitteiden viestintään liittyvistä haasteista voidaan luoda viitekehys tavoiteviestintäprosessin arviontiin. Kirjallisuuden perusteella tutkielman case-tutkimuksen menetelmäksi valittiin prosessin mallinnus UML-menetelmällä. Tuloksia käsiteltiin arviointia varten rakennetulla viitekehyksellä. Tutkimuksen tuloksena havaittiin, että mallinnettu prosessi on suurimmalta osalta toimiva ja terve. Kuitenkin kriittisiä heikkouksia löydettiin. Nämä olivat viestintäteknologian valinnan puutteellisuus, seurantamekanismin puute ja standardoitujen menettelytapojen puute tavoiteviestinnässä.