Ämnen, interaktion och bilder i svenskspråkiga livsstilsbloggar - Manu, Mari (2013)
Tämän maisterintutkielman tarkoituksena on kuvata ja luonnehtia suomalaisia ruotsinkielisiä elämäntyyliblogeja, joissa käsiteltävät aiheet ovat päiväkirjamaisia ja liittyvät kirjoittajan elämään ja arkipäivään. Kirjoittajat bloggaavat päivittäisessä elämässä ilmenevistä kokemuksistaan, käsityksistään, tunteistaan ja ajatuksistaan. Neljää blogia tarkastellaan aiheiden, kirjoittajan ja lukijoiden välisen vuorovaikutuksen sekä julkaistujen kuvien näkökulmasta. Nämä kolme näkökulmaa analysoidaan niiden muodon ja tarkoituksen mukaan niin, että muoto käsitetään tietyksi rakenteeksi ja tarkoitus tehtäväksi tai merkitykseksi. Aiheet yhdistetään teemakategorioiksi, vuorovaikutus jaetaan vuorovaikutuksellisiksi piirteiksi ja kuvat luokitellaan kohteidensa perusteella. Muodoille eritellään lisäksi tarkoitukset, minkä jälkeen luodaan kolme mallia, jotka kuvaavat ruotsinkielisiä elämäntyyliblogeja aiheiden, vuorovaikutuksen ja kuvien näkökulmasta. Aineisto koostuu 390 blogitekstistä, niiden kommenteista ja niissä olevista 932 kuvasta. Kirjoittajina ovat neljä ruotsinkielistä 20-30-vuotiasta suomalaista naista. Tutkimus on kvalitatiivinen ja menetelminä käytetään kahta erilaista sisällönanalyysia sekä aiempaa tutkimusta samankaltaisesta aiheesta. Tutkimustulokset osoittavat, että tämäntyyppistä blogia pystyy kuvaamaan aiheiden, vuorovaikutuksen ja kuvien näkökulmasta. Ilmenevät aiheet voidaan jakaa seitsemään teemakategoriaan, vuorovaikutus viiteen vuorovaikutukselliseen piirteeseen ja kuvat neljään muotokategoriaan. Teemakategorioiden tarkoituksina on luoda aktiivista vuorovaikutusta sekä kertoa omasta elämästä eri näkökulmista. Vuorovaikutuksellisten piirteiden tarkoituksena on niin ikään luoda paitsi aktiivista vuorovaikutusta mutta myös yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kuvien muotokategorioilla on kaksi yhteistä tarkoitusta, jotka ovat näyttäminen ja käsityksen muodostaminen bloggaajasta. Lisäksi muotokategoriasta riippuen tarkoituksia ovat myös kuvitus, esittäminen sekä dokumentointi. Tutkimus antaa viitteitä, että tällaista blogia käytetään omien kokemusten, käsitysten, tunteiden ja ajatusten käsittelyyn.