A techno-economic comparison of biogas upgrading technologies in Europe - Warren, Katie (2012)
Biokaasua voidaan hyödyntää lämmön- ja energiantuotannon polttoaineena tai puhdistaa ja jalostaa käytettäväksi esimerkiksi ajoneuvojen polttoaineena . Prosessissa vapautuvaa hiilidioksidia voidaan hyödyntää teollisuudessa. Euroopassa käytettävät pääasialliset biokaasun jalostustekniikat ovat PSA (Pressure Swing Adsorption) sekä vesipesu (Water Scrubbing). Tämän työn ensimmäinen tavoite on vertailla pienten, keskisuurten sekä suurten biokaasun jalostuslaitosten taloudellisuutta Euroopassa. Toinen tavoite on arvioida pienten biokaasulaitosten teknisiä mahdollisuuksia Euroopassa. Tutkimusmenetelmänä on käytetty kyselylomaketta, joka on lähetetty biokaasulaitosten omistajille/operoijille. Kyselyn tarkoituksena on selvittää biokaasulaitosten teknisiä kysymyksiä, prosesseja, energian käyttöä sekä taloudellisuutta. Aiheeseen syvennytään myös kirjallisuuden kautta. Taloudellisin kokoluokka biokaasulaitokselle on välillä 500 ja 1400 Nm3 raakaa biokaasua tunnissa tuottava laitos. Pienien biokaasulaitosten (alle 150 Nm3/h) ei kannata siirtää biokaasua kaasuverkkoon tai kaupallisille polttoaineasemille. Toisaalta pieniä biokaasulaitoksia voidaan hyödyntää paikallisesti pienissä yhteisöissä tuottamaan lämpöä ja sähköä sekä käyttövoimaksi maatalouskoneille. Mukaan pienillä biokaasulaitoksilla on suuremmat yksikkökustannukset kuin suuremmilla laitoksilla. Suurempia biokaasulaitoksia käyttämällä päästäänkin korkeampaan kannattavuuteen.