Parasetamolin vaikutus myeloperoksidaasin toimintaan - Lempiäinen, Joanna (2013)
Myeloperoksidaasi on neutrofiilien ja monosyyttien entsyymi, joka muuttaa vetyperoksidia bakterisidisiksi yhdisteiksi, kuten hypokloorihapokkeeksi. Myeloperoksidaasia on pidetty neutrofiilien bakterisidiselle toiminnalle elintärkeänä, sillä sen on ajateltu tehostavan neutrofiilien bakteeritappoa merkittävästi. Viimeaikoina on kuitenkin saatu tutkimustuloksia, joiden mukaan veressä vapaana oleva myeloperoksidaasi voisi toimia sairauden aiheuttajana pahentaen muun muassa ateroskleroosin ja nivelreuman oireita. Myeloperoksidaasin tuottamaa hypokloorihapokkeen määrää voidaan mitata epäsuorasti luminolivahvisteisella kemiluminesenssilla. Eristetyn myeloperoksidaasin ja neutrofiilien kykyä tappaa bakteereja on mahdollista tutkia myös suoraan käyttämällä bioluminesoivaa Escherichia coli bakteeria (E.coli -lux), joka sisältää Photorhabdus luminescens bakteerin lusiferaasigeenin. Reaktiosta emittoituva valo on tällöin suoraan verrannollinen reaktiossa olevien E.coli –lux bakteerien määrään. Suosittu kipulääke, parasetamoli, inhiboi myeloperoksidaasin hypokloorihapokkeen tuottoa ja sen on havaittu inhiboivan myös myeloperoksidaasin kemiluminesenssia. Parasetamolin vaikutuksia myeloperoksidaasin bakteeritappoon ei kuitenkaan ole aiemmin tutkittu, eikä parasetamolin vaikutuksia myeloperoksidaasiin ole aiemmin tutkittu mittaamalla kemiluminesenssia yhtäjaksoisesti.