La tension narrative dans L'affaire Lerouge d'Émile Gaboriau - Kauhanen-Castro, Minna (2011)
Tämä pro gradu -työ tutkii kerronnan jännitteen (tension narrative) rakentumista ranskalaisen kirjailijan Émile Gaboriaun (1832–1873) romaanissa L'affaire Lerouge (1865). Lähtökohtana tutkielmassani ovat kirjallisuudentutkimuksen teoriat, jotka keskittyvät havaitsemaan tekstissä niitä keinoja, joilla kirjailija luo kertomuksessaan edellä mainttua jännitettä. Koska Gaboriau on eräs salapoliisiromaanin kehittäjistä, tarkastelen kertomusta myös salapoliisiromaanin teorioiden näkökulmasta sekä aikakautensa tuotannon valossa populaariromaanina. Tutkielman ensimmäisessä osiossa esittelen kirjailijan ja teoksen kontekstissaan sekä teoriat, joiden pohjalta analysoin jälkimmäisessä osiossa teoksen eri osa-aluita.