Fotbollsjournalistik i svenska och engelska dagstidningar - Hänninen, Jarmo (2013)
Pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää, kuinka jalkapalloartikkelit eroavat sisällöllisesti toisistaan ruotsalaisissa ja englantilaisissa päivälehdissä, sekä kumman maan jalkapallojournalismi on korkeatasoisempaa. Tason mittauksessa olen käyttänyt apuna niin aiempia urheilujournalismin alan tutkimuksia kuin omia käsityksiäni ja kokemuksiani korkeatasoisesta jalkapallojournalismista. Tutkimusmateriaalini koostuu kummankin maan kahden suuren päivälehden artikkeleista koskien karsintaotteluita vuoden 2012 jalkapallon EM-kisoihin. Materiaalin järjestelyssä käytin metodina Tuomen ja Sarajärven (2009) mallia deduktiivisesta sisällönanalyysista. Tutkimuksessa selvisi, että maiden jalkapalloartikkelit eroavat toisistaan sisällöllisesti yllättävän vähän: suuria eroja löytyi vain muutamasta kategoriasta. Ruotsalaisissa lehdissä oli mm. enemmän kritiikkiä kun taas englantilaisissa lehdissä käytettiin enemmän pelaajien ja valmentajien haastatteluja. Sen sijaan laadulliset erot olivat huomattavampia: englantilaissa lehdissä kirjoittaminen oli kauttaaltaan paljon yksityiskohtaisempaa sekä analysoivampaa. Englantilaisten jalkapallotoimittajien artikkeleista huokui asiantuntemus, kun he ottivat säännöllisesti kantaa joukkueen pelitapaan. Sen sijaan ruotsalaiset toimittajat keskittyivät lähinnä kommentoimaan joko pelaajien yksittäisiä suorituksia kentällä tai valmentajan pelaajavalintoja. Ruotsalainen jalkapallojournalismi puolestaan vei voiton mm. puolueettomuudessa ja asiallisuudessa. Lisäksi ruotsalaiset hyödynsivät haastatteluissaan asiantuntijoita monipuolisemmin. Molempien maiden lehdissä keskityttiin pääosin vain oman maan maajoukkueeseen. Vastustajan peliä käsiteltiin hyvin vähän, riippumatta ottelun tapahtumista tai lopputuloksesta. Lisäksi molemmissa maissa korostui tähtikultti – valtaosa haastatteluista ja pelaaja-analyyseista koski Zlatan Ibrahimovicia ja Wayne Rooneya. Englannissa tämä näkyi myös valmentajapuolella: päävalmentaja Fabio Capello arvostettiin todella korkealle.