Keltatulkku, valaslintu ja laulukotka : lintujen lajitunnistus alakoulussa - Relander, Tapani (2013)
Alakoululaisten lintujen lajitunnistustaidot sekä oppilaiden asenteet lintujen tunnistamiseen ja tunnistamiseen tarvittavan tiedon hankkimistavat olivat tämän pro gradu – tutkimuksen kohteena. Tutkimukseen valittiin kolme luokkaa kaupunkikouluista ja kolme luokkaa maaseutukouluista. Kaikki oppilaat olivat kuudesluokkalaisia. Oppilaat tunnistivat lintulajeja kuvista ja vastasivat kyselylomakkeen monivalintakysymyksiin. Pidin itse tunnistustestin kaikille luokille, jolloin kaikki saivat saman ohjeistuksen. Tutkimusaineistoa käsiteltiin riippumattomien otosten t-testillä ja yksisuuntaisella varianssianalyysillä.