Kodin merkitys muistisairautta sairastavalle miehelle : puolison näkökulma - Kojo, Marianne (2013)
Koti on tärkeä kontrollin tunteen antaja. Koti on jotain, johon kuulutaan. Sillä on sekä symbolinen että konkreetti merkityksensä. Turvapaikan antajana koti suojaa ikääntynyttä henkilöä. Koti on se paikka, jossa ikääntynyt henkilö haluaa asua toimintakyvyn heikentymisestään huolimatta. Ympäristö mahdollistaa toimijuuden ja yksilö vastaa ympäristön asettamiin haasteisiin omien voimavarojensa mukaisesti. Yksilön toimintakykyä ei ole vain fyysinen toimintakyky, vaan myös psyykkisellä toimintakyvyllä kompensaatiokeinoineen on merkityksensä toimijuudessa. Koti on toimintakenttä, ympäristö, jossa ja josta käsin toimintoja suoritetaan. Muistisairaus heikentää voimakkaasti sekä elämänlaatua että selviytymistä kotona. Puoliso on turva ja apu kotona asuvalle muistisairaalle ja hän lisää elämään tyytyväisyyden tunnetta. Muistisairaiden ihmisten kotona asumista pyritään tukemaan ja haasteena on näiden ikääntyneiden henkilöiden toimintakyvyn ylläpitäminen kotona jotta pitkältä laitoshoidon vaiheelta vältyttäisiin. Tämän Pro-gradu työn tarkoituksena on selvittää, mikä on kodin merkitys muistisairautta sairastavan miehen psyykkiselle toimintakyvylle. Psyykkisellä toimintakyvyllä tarkoitetaan tässä tutkimuksessa kontrollin tunnetta, kompensaatiota ja hyvinvoinnin tunnetta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella tutkimusotteella. Tutkimukseen osallistuivat keskivaikeaa Alzheimerin taudin tyyppistä dementiaa sairastavien miesten puolisot (N=9), jotka tavoitettiin muistikoordinaattoreiden avulla. Aineistonkeräysmenetelmänä oli postitettu kysymyslomake. Avoimet kysymykset liittyivät psyykkisen toimintakyvyn teemoihin. Saatua aineistoa lähestyttiin induktiivisesti. Aineisto analysoitiin teemojen alla pelkistäen ja luokitellen, yhdistäen saadut yläluokat pääluokiksi. Yhdistävä luokka ”puolison kokemus kodin merkityksestä muistisairautta sairastavalle miehelleen” yhdisti teemat. Tutkimus tuotti kuvauksen kodin merkityksestä juuri tässä, haavoittuvaan ryhmään kuuluvassa joukossa. Puolison kokemus muotoutui tämän tutkimuksen perusteella sekä kodista miehen toimijuuden mahdollistajana, omaishoitajuuden luonteesta suhteessa miehen sairauteen sekä kodin ja omaishoitajuuden luomasta hyvinvoinnin tunteesta. Koti merkitsee puolison mukaan miehelle toimintakykyä, toimijuutta, ja hyvinvointia niissä rajoissa, jotka omaishoitaja, puoliso, määrittää ohjauksellaan, tuellaan, hoivallaan.