Diktoglossi : kielioppia yhteistoiminnallisesti - Makkonen, Anneli (2013)
Diktoglossi on melko uusi yhteistoiminnallinen opetusmenetelmä, jossa on neljä vaihetta: valmistelu, sanelu, tekstin uudelleen kirjoittaminen sekä analyysi ja korjaus. Omassa työssäni keskityn diktoglossin kolmanteen vaiheeseen eli tekstin uudelleen rakentamiseen. Kolmannessa vaiheessa opiskelijat toimivat pienryhmissä, ja heidän tehtävänään on kirjoittaa opettajan sanelema teksti uudelleen kunkin opiskelijan muistiinpanojen ja yhteisen keskustelun pohjalta. Tämän tutkimuksen tutkimuskysymykset ovat seuraavat: 1. Miten diktoglossi toimii kieliopin opetuksessa S2-opiskelijoilla? 2. Miten yhteistoiminnallinen oppiminen toteutuu diktoglossissa? Haluan selvittää kriittisten kieleen liittyvien episodien avulla, mistä opiskelijat keskustelevat ja mitä kielellisiä seikkoja he pohtivat kirjoittaessaan saneltua tekstiä uudelleen pienryhmissä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, voiko diktoglossia käyttää kieliopin opetuksessa S2-opiskelijoilla. Diktoglossitekstin kielioppiasiana on passiivin imperfekti ja passiivin puhekielinen käyttö. Haluan myös selvittää, onnistuuko yhteistoiminnallinen oppiminen diktoglossin kolmannessa vaiheessa. Työni teoreettisena taustana on vuorovaikutuksessa tapahtuva oppiminen sekä yhteistoiminnallinen oppiminen. Menetelmällisenä lähtökohtana on laadullinen sisällönanalyysi. Tutkimusaineistona ovat aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen ensimmäisen jatkokurssin opiskelijat, joiden kielitaitotaso oli A2.1 – A2.2. Opiskelijat työskentelivät 3 – 4 hengen ryhmissä rakentaessaan tekstiä uudelleen. Heidän keskustelunsa audio- ja videonauhoitettiin, ja kunkin ryhmän audionauhoitukset litteroitiin. Litteroidusta aineistosta erotettiin erilaiset episodit ja niiden pohjalta rakennettiin analyysi ja etsittiin vastaukset tutkimuskysymyksiin. Tutkimuksesta käy ilmi, että diktoglossia voidaan käyttää kieliopin opetukseen aikuisilla S2-opiskelijoilla, mutta ei välttämättä ihan uuden rakenneasian opetuksessa. Diktoglossi toimii paremmin, kun reseptiivisiä taitoja kehitetään produktiivisiksi. Tutkimus osoitti myös, että yhteistoiminnallinen oppiminen toimi diktoglossin kolmannessa vaiheessa. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää kieliopin opetuksessa, kun halutaan pois opettajajohtoisesta formalistisesta luokkaopetuksesta.