Laatu ja sosiaalialan yrittäjä : teemahaastattelujen sisällönanalyysi - Huttunen, Heli (2011)
Pro gradu-työni aiheena oli tutkia sosiaalialan yksityisyrittäjien käsityksiä laadusta ja laa-tuun vaikuttavista tekijöistä. Tutkimusaihe liittyy sosiaalityön tutkimukseen, sillä määritän yksityiset sosiaalialan yritykset yhdeksi sosiaalityön asiakastyön välineeksi. Asiakkaiden oikeuksien kehittymistä kuvaan yhden asiakasryhmän eli kehitysvammaisten oikeuksien ja asumistavan muutoksen avulla, jotta sosiaalialan laadun kehittyminen kulttuurin muutok-sena tulee konkreettisemmin esille. Tutkimuksen aineiston muodostivat tallentamani yhdentoista yksityisen sosiaalialan yrittä-jän teemahaastattelut Etelä-Suomen alueella. Haastatteluihin osallistui kahdeksan naista ja kolme miestä ja he ovat sosiaali- ja terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia. Tutkimuksen metodologisena lähtökohtana on hermeneuttis-fenomenologinen tutkimusote, jossa korostetaan ihmisen omille kokemuksille antamaansa merkitystä. Toteutin tutkimuk-sen kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Aineiston analyysimenetelmänä käytin aineis-tolähtöistä sisällönanalyysiä ja tuloksia avasin sosiaalialan laatuun liittyvän tutkimuskirjal-lisuuden avulla. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta, että sosiaalialan yksityisyrittäjien laadulle antamat merkitykset perustuvat omiin kokemuksiin joko aiemmassa työsuhteessa tai muuhun asi-akkaan oikeuksiin liittyviin käsityksiin. Haastateltavien laadulle antamat merkitykset kitey-tyvät kokonaisvaltaisen laadun käsitteeseen, joka sisältää haastateltavien asiakaslähtöisen näkökulman liittäen sen yrityksen toiminnan kokonaisuuteen, jossa eri laatutyön välineiksi tulkitut laatutyön menetelmiä sovelletaan oman asiakastyön laadun ohjauksessa